U Dečanima vanredno stanje zbog trovanja vodom; U manastiru Visoki Dečani koriste flaširanu vodu

Општина Дечани, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Opština Dečani danas je proglasila vanredno stanje posle masovnog trovanja vodom oko 900 stanovnika ove opštine i dva smrtna slučaja, za koja se sumnja da su prouzrokovana trovanjem, potvrdio je gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj, a prenose mediji na albanskom. Iz manastira Visoki Dečani nam je potvrđeno da kod monaha nema simptoma trovanja, jer, kako su nam rekli, oni već nekoliko godina koriste flaširanu vodu.

Oko 900 stanovnika opštine Dečani zatražili su medicinsku pomoć zbog trovanja, a sumnja se da je uzrok trovanja gradska voda iz vodovoda „Hidrodrini“. Portparol tužilaštva u Peći Skadar Nikči potvrdio je da su dve osobe preminule u Dečanima.

„Zbog trenutne situacije u Dečanima, tužilac Odeljenja za teška krivična dela naložio je da se tela preminulih pošalju na obdukciju, kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti ovih osoba“, rekao je Nikči.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova objavio je da su od šest testiranih uzoraka vode iz Dečana, u dva pronađene sumnjive bakterije. Međutim iz Instituta dodaju da će nastaviti sa ispitivanjem, kao i da još uvek ne mogu potvrditi da su ove bakterije uzrok masovnog trovanja ljudi u opštini Dečani.

Kako je potvrđeno našem portalu, u manastiru Visoki Dečani nema prijavljenih simptoma trovanja gradskom vodom, jer oni već pet godina koriste isključivo flaširanu vodu za piće. Takođe su nam rekli da su oni pre nekoliko godina poslali uzrok gradske vode na analizu i dobili rezultat da voda nije ispravna za konzumiranje.

Ana Marković