Vitia: Dva smrtna slučaja u Dečanima nisu povezana sa trovanjem vode

Арбен Витиа, министар здравства, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da dva smrtna slučaja u opštini Dečane nemaju nikakve veze sa nedavnim trovanjima vode u pomenutoj lokalnoj samoupravi. Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da među građanima koji su pretrpeli trovanja ima i onih koji se vodom snabdevaju na različitim izvorima.

Vitia je izjavio da se i dalje vrše fizičko-hemijske analize, te da će se sa tim nastaviti dok se ne pronađe pravi uzrok trovanja.

„Prve fizičko-hemijske analize bile su u redu. Sada nas je obavestio profesor Naser Ramadani, da su i mikrobiološke analize u redu, tako da ovo ostavlja prostora za još traganja i pronalaženja etiologije“, rekao je Vitia, i dodao:

„Dva mrtna slučaja nemaju nikakve veze sa asituacijom stvorenom nakon trovanja. Pripremili smo listu lekova kojima će se lečiti prioritetne grupe. Ministarstvo je tu ne samo za lekove sa osnovne liste, već i za opremu, ili bilo šta drugo što je opštini potrebno“, rekao je.

Vitia je rekao da su angažovani dodatni timovi i preduzete sve mere kako bi građani Dečana dobili odgovarajući zdravstveni tretman.

„Preko Ministarstva zdravlja, angažovana su četiri dodatna tima iz Prištine, Prizrena, Đakovice i Peći koji su danas dolazili u opštinu Dečane i zajedno sa zdravstvenim osobljem pokušavaju da pronađu uzrok”, naglasio je Vitia.

Osmani: Postoje građani koji su pretrpeli trovanje, a nisu se snabdevali istim izvorom vode

Predsednica Kosova Vjosa Osmani posetila je danas opštinu Dečane, gde je od subote do danas preko 1.500 građana zatražilo lečenje zbog trovanja.

Ovom prilikom Osmani je rekla da ima i građana koji su pretrpeli trovanje, a koji se nisu snabdevali istim izvorom vode.

„Ima i građana koji dolaze iz drugih sela i koji se ne snabdevaju tim izvorom vode. Pored hemijske analize, čekamo i biološku za koju očekujemo da će biti završena u roku od nekoliko sati. Očekujem da će pravosudne i istražne institucije učiniti da se što pre sazna uzrok trovanja“, rekla je Osmani.

Izvor: Reporteri