Kancelarija za KiM: Pokušavaju da Srbe, bez ijednog dokaza, proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kome upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

Iz Kancelarije ističu da ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti.

“To međutim ne umanjuje njihov opasni karakter, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije.

“Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani”, ističe se u saopštenju.

Ovim povodom, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini, navodi se u saopštenju.

“Podsećamo da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi. Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba. Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković