Rakić i Vigemark o bezbednosti i povratku raseljenih lica

фото: Министарство за заједнице и повратак

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se juče sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Kosovu (EULEX) Lars-Gunar Vigemarkom. Među razmotrenim pitanjima bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica, navodi se u saopštenju MZZP-a. Takođe se razgovaralo o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Kosovu i negativnim efektima pandemije COVID-19 na vladavinu prava.

Rakić je istakao zabrinutost zbog čestih napada na Srbe i njihovu imovinu i ometanja procesa povratka. Naglasio je da „napadi zabrinjavaju onoliko koliko ćutnja institucija koje treba da reaguju na iste“.

”Vladavina prava i zakona je nešto što se mora poštovati. Kada je reč o povratku raseljenih i obezbeđivanju sigurnog okruženja za opstanak, moram da naglasim da se ne poštuju čak ni osnovni postulati vladavine prava u šta smo već duže vreme unazad uvereni”, kazao je Rakić.

Istakao je, da neko mora preuzeti odgovornost za sve negativno što se dešava, jer kako je naveo, „bez preuzimanja odgovornosti i ispravljanja grešaka iz prošlosti ne može doći do napretka u važnim sferama života i bolje razumevanje između dva naroda“.

”Jedino iskrenim zalaganjem i većim uključivanjem manjinskih zajednica u procese odlučivanja može doći do pomaka u poštovanju ljudskih prava”, naglasio je Rakić.

Šef misije EULEX Vigemark je istakao da bi povećanje broja pripadnika Policije Kosova iz nevećinskih zajednica, posebno u nekim osetljivim lokalnim oblastima, mogao biti jedan od načina za smanjenje tenzija i izgradnju poverenja. Dalje je informisao ministra o angažmanu misije u praćenju zločina iz mržnje.

Tokom sastanka je spomenut i slučaj nedavnog hapšenja srpskog državljanina u Severnoj Makedoniji D.M. koji je raseljeno lice iz Prištine.

Milena Maksimović