Kosovska štampa: Šta se dosad razgovaralo i šta se očekuje od dijaloga u Briselu

Bliži se 19. jul, a samim tim i druga runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou. Kako je predviđeno, sastanak srpskog predsednika Aleksandara Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija biće, po rečima portparola EU Petra Stana, “usresređen na diskusiju o dosadašnjem napretku, ali i daljim koracima u nastavku pregovora koji su veoma važni za budućnost Evropske unije, Kosova i Srbije”, pišu mediji na albanskom.

Kako mediji pišu, na prošlom sastanku u Briselu koji je bio održan 15. juna, “nije bilo napretka ka postizanju konačnog sporazuma”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahtevao je “da Kosovo ispuni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština”, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao “da ne može da dozvoli ponavljanje scenarija Bosne i Hercegovine i umesto formiranja Zajednice srpskih opština predložio Nacionalni savet za Srbe, sličan koji postoji za Albance i Bošnjake u Srbiji”.

Na poslednjem sastanku Kurti je predložio “da Kosovo i Srbija treba da potpišu zajednički mirovni sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge”.

Srpska strana je odbila Kurtijeve predloge, a Vučić je rekao “da albanska delegacija ne želi da ispuni potpisane sporazume, te da ne žele da razgovaraju o formiranju ZSO”. Kako Vučić ističe, Srbija će i dalje insistirati na tome, ali Priština to kategorički odbija.

„Mislim da u pravnom i ustavnom poretku Kosova nije moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruživanje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi. Uzmite Udruženje planina Rugova, Šar planine ili reke Lepenc. Ali udruženje na etničkoj osnovi ne može“, izjavio je tada Kurti.

Za predstavnike Evropske unije Kosovo je u obavezi da formira Zajednicu srpskih opština.

“Briselski sporazum, u kome se pominje ZSO iz 2013. godine je potpisala i ratifikovala ustavna većina Skupštine Kosova, tako da je Kosovo u obavezi da to ispuni“, rekao je šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog“.

Uoči predstojećeg sastanka 19. jula, tehnički timovi Beograda i Prištine sastali su se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Kako je tada izjavio potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, koji je predvodio kosovsku delegaciju, “kosovska strana je iznela primedbe na zahtev srpske strane o formiranju Zajednice srpskih opština”. Sa druge strane, predstavnik srpske delegacije u tehničkom dijalogu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je “da razgovori nisu bili laki i da je delegacija Srbije insistirala na tome da se ispuni sve što je dogovoreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština”.

Podsetimo, Zajednica srpskih opština je proizvod Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine između Beograda i Prištine, koju su tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali pod okriljem Evropske unije, uz prisustvo visoke predstavnice Ketrin Ešton. Ovu Zajednicu činilo bi deset opština sa srpskom većinom južno i severno od Ibra, odnosno oko 16 odsto teritorije Kosova, a delovala bi pod okriljem postojećeg kosovskog pravnog okvira.

Ana Marković