Danas se u Briselu nastavlja dijalog Beograda i Prištine

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje Evropske unije. Sastanak će se održati u popodnevnim satima, a iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopšteno je da će tokom posete Briselu, imati odvojen susret sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Portparol EU Peter Stano ranije je ocenio da je bilo napretka na posljednjem tehničkom dijalogu, kao i na prethodnim sastancima i naglasio da je cilj dijaloga “uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti je uoči nastavka dijaloga izjavio da Kosovo može da funkcioniše i bez priznanja Srbije. Dok je srpski predsednik Aleksandar uoči današnjeg sastanka sa Kurtijem rekao da je „razgovor sa albanskim predstavnicima jako važan za Srbiju i time pomažemo našem narodu na Kosovu i Metohiji“.

„Čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu.

Ana Marković