Vučić: Albanci govorili samo o tri genocida Srbije; Zabrinut sam za bezbednost Srba na KiM;

ФОТО: europa.eu/printscreen

Druga runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou u Briselu je završena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ni oko čega nisu uspeli da se dogovore i da je zabrinut za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić kaže da su iz Evropske unije predložila tri tačke: Prva, intenziviranje zajedničkih napora u identifikovanju nestalih osoba, druga, da se i jedna i druga strana uzrdže od daljih situacija koje bi mogle da povećaju napetost na terenu i treća da se redovno sastaju pregovarači Beograda i Prištine.

Vučić navodi da je Srbija u potpunosti prihvatila sve tri tačke bez ijedne zamerke, čak i neke želje Albanaca, dok Albanci nisu hteli.

„Posebno je interesantno da nisu hteli drugu. Sve vreme su uslovljavali novim kriterijumima. Njihovo izlaganje je bilo da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu. Onda nam je objašnjavao da albanska imena vuku imena iz toponima u Srbiji, možete da verujete da to čovek posle 150 godina govori“, kazao je Vučić.

Vučić dodaje da Srbija spremna da razgovara o svemu, ali je očigledno da neko ne želi.

„Sve se svodi na jedno isto, neko će da natera Srbiju da prizna Kosovo“, ističe srpski predsednik.

Vučić takođe navodi da ne može da se usaglase oko rečenice da će obe strane uzdržati od provokacija, kao i da ne žele da razgovaraju o budućnosti, već o prošlosti.

„Ljudi iz Evropske unije ne veruju šta slušaju. Čovek se vratio u 19. vek. Kao što vidite, zabrinut sam, ne znam šta ćemo da radimo“, kazao je Vučić.

Upitan da li očekuje reakciju međunarodne zajednice odgovara:

„Mnogo je teško kad razgovarate sa iracionalnim ljudima. Mnogo teško. Ne razumeju da je bilo zločina i sa jedne i sa druge strane“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije navodi da je insistirao da se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali nije bilo odgovora. Pored toga, albanska strana takođe navodi da arhiva OVK ne postoji.

„Koliko god pokušavamo da nađemo rešenje, ne vredi da to radimo“, dodaje Vučić.

Srpski predsednik misli da je startegija albanske strane da se pregovori obesmisle, a zatim i ukinu.

Ana Marković