Danas je Kurban bajram, zvaničnici upućuju čestitke

Илустрација фото: pixabay/Pexels

Vernici islamske veroispovesti širom sveta danas proslavljaju Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

U lunarnom islamskom kalendaru, Kurban bajram počinje deseti dan meseca Zu el Hidža i traje četiri dana. U međunarodnom kalendaru, dani variraju od godine do godine, pomerajući se jedanaest dana ranije svake godine.

Politički predtsvnici čestitali su praznik svim vernicima islamske veroispovesti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji, i u ostalim delovima Srbije praznik.

“Svečarski duh ovog radosnog praznika, uvek i iznova nas podseća na svevremene vrednosti zajedništva, solidarnosti, čovekoljublja i dobrote. Danas, kada izazovi širom sveta na ozbiljan test stavljaju humanost i dobra dela, osećanja prijateljstva i bratske ljubavi, neka nam Kurban-bajram bude nadahnuće koje će nas podstaći da svi zajedno budemo saosećajniji i velikodušniji prema bližnjima, posebno prema onima kojima je naša pomoć potrebna – prema bolesnima, nemoćnima i siromašnima”, navodi Petković.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je takođe uputio čestitku svim islamskim vernicima povodom Kurban Bajrama.

„U ime opštine Gračanica i u svoje lično ime svim građanima islamske veroispovesti čestitam praznik u želji da ga provedu u miru sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama. U vremenima velikih iskušenja pobeda svih nas je da poštujemo različitosti, versku i nacionalnu toleranciju i negujemo solidarnost i međusobno razumevanje. Neka i ovaj praznik bude podstrek da činjenjem dobrih dela zajedno radimo na prosperitu i boljoj budućnosti svih zajednica“, naveo je Popović.

Priznik je čestitao i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić

„U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime čestitam vam Kurban-bajram. Praznik provedite u duhu običaja okruženi svojim najbližima. Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima“, stoji u čestitki ministra Rakića.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da praznici poput Kurban bajrama pokazuju nehumanu solidarnost.

“Danas, ne samo najbolje sa stola treba podeliti sa drugima, već sa svima podelite ljubav, dobrotu, brigu i slogu”, navela je Osmanijeva

“Našem zajedničkom žrtvovanjem, sa zalaganjem i nadom, solidarnošću i ljubaznošću, učinićemo Kosovo jačim i prosperitetnijim društvom”, naveo je kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Dragi muslimanski vernici, želim vam sreću i radost na praznik žrtvovanja, Kurban-bajram. Žrtvovanje učinjeno u dobroj nameri raduje naša srca. Mi malo gubimo, ali mnogo dobijemo. Ovo je poruka ovog praznika, koji ima još više značenja za narod poput našeg, ne veliki i ne bogat“, naveo je Kurti.

Milena Maksimović