Vladika Teodosije: Srbi spremni na trpljenje i žrtvu, cena vremena u kome živimo

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Srboljub Veselinović je primer da možete biti „osuđeni, stradati i možete biti uhapšeni, samo zato što ste Srbin“, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas u Gračanici. „Potrebno je veliko trpljenje, i potrebna je velika vera, i velika ljubav prema ovoj našoj svetoj zemlji da bi mogli da podnesemo sve ono što se dešava“, izjavio je vladika Teodosije.

Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, obišo je najpre selo Banjska, zatim Gojbolju, a današnju posetu je završio sastavši se sa vladikom Teodosijem i osamdesetogodišnjim Srboljubom Veselinovićem koga je kosovska policija okrivila za krađu struje, iako u Prizrenu ne živi od 1952. godine.

„Pa ja nisam zlikovac da na ovaj način postupate sa mnom, ako nisam platio platiću, ne znam šta bih platio. Kažu, videćeš ti tamo. Onda su došli dvojica iz Prizrena, nisam ni znao da su došli po mene. Ne znam o čemu se radi jedan kaže Srboljube, nešto oko struje je u pitanju, nisi platio struju… Neverovatne stvari, zaista na tom dokumentu stoji lična karta, ne znam kako, moja fotokopirana lična karta, kažu struju su krao, neke dalekovode su pokazivali“, prepričava Srboljub koga je kosovska policija juče zadržavala na administrativnom prelazu Jarinje, a zatim i saslušavala u Prizrenu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je Srboljub primer da možete biti „osuđen, stradati i možete biti uhapšeni, samo zato što ste Srbin“.

Srboljub Veselinović, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Danas svedočimo još jednoj zloupotrebi prištinskog pravosuđa koje je Srboljuba Veselnovića, koji ima 80 godina, kao najvećeg kriminalca držala prvo celog dana na administrativnoj liniji Jarinje, a onda sa lisicama na rukama su ga prevezli do Prizrena i tamo ga saslušavali. Da li može da se kaže da je u pitanju paradoks ili je opet sa druge strane, kada govorimo o prostoru Kosova i Metohije nešto što je činjenica, a to je da Srbi stradaju od strane prištinskog pravosuđa, između ostalog, i što se optužuju za stvari koje nisu počinili“, kazao je Petković.

Da Srbima na prostoru Kosova i Metohije nije lako usled učestalih napada potvrdio je i episkop raško prizrenski Teodosije.

„Potrebno je veliko trpljenje i potrebna je velika vera i velika ljubav prema ovoj našoj svetoj zemlji da bi mogli da podnesemo sve ono što se dešava. Slučaj našeg gospodina Srboljuba pokazuje da su Srbi spremni i na to trpljenje i na žrtvu. Rekao bih da je to i naša cena vremena u kojem živimo, ako hoćemo da živimo na našim prostorima, ako hoćemo da volimo naše Kosovo i Metohiju, onda moramo i da podnesemo tu žrtvu, a nadam se od Boga da će svakome dati po delima“, kazao je vladika Tedoosije.

Povodom skrnavljenja hram Sv. Petra i Pavla u Brodu vladika je istakao da je to jasna poruka da „nismo poželjni na ovim prostorima“.

„Ko to čini, ja ne mogu sada da kažem, ali jasno je da počinioci, kao i mnogo puta pre, nisu pronađeni i svakako neće biti pronađeni. Naše svetinje dele sudbinu našeg naroda i one bivaju i skrnavljene, mi ih ponovo osvećujemo molitvom, svetom liturgijom i svetom vodicom. Ono što je za nas najvažnije je da mi istrajemo“, dodao je vladika.

Petković obišao ekonomiju manastira Gračanica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je sa vladikom Teodosijem i ekonomiju manastira Gračanica koja se prostire na površini od 55 hektara, a koja je pre dve godine izmeštena u Badovcu.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Imamo mnogo veće mogućnosti da ovde imamo farme, da imamo ovde preradu naših žitarica, da imamo mlekaru i da odavde snabdevamo i našu Bogosloviju i Narodne kuhinje, iako imamo farme i u Prekovcu i u Pomoravlju, Novo Brdo, tako da nekako budemo samoodrživi“, rekao je vladika.

Vladika se zahvalio na pomoći Kancelariji za Kosovo i Metohiju, ali i ostalima koji su pomogli ekonomiji manastira.

„To sve čini da pored onoga što kao crkva, na prvom mestu, kroz molitve Bogu i duhovno brinemo o našem narodu, da čovek nije samo duša nego je i telo, da mi proizvodnjom hrane i stvaranjem ovakvih ekonomija brinemo i o našen narodu, da sve ono što imamo podelićemo sa našim ljudima koji žive na ovim prostorim, a ima i onih kojima je potrebna i hrana, i pomoć, i posao, da bi se zadržali na vim prostorima“, dodao je Vladika.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Ekonomija Eparhije raško-prizrenske bi trebala biti primer funkcionisanja i proizvodnje kada je reč o poljoprivredi.

„Danas se nalazimo na ovom fantastičnom poljoprivrednom dobru, mogao bih slobodno tako da kažem Eparhije raško-prizrenske, i ovde smo između ostalog da bih se i uverio koliko je Kancelarija za Kosovo i Metohiju učestvovala u jednom velikom zajedničkom projekti i poduhvatu“, naveo je Popović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovaće sutra pomenu stradalim žeteocima u Starom Gracku.

Milena Maksimović