Dragica Gašić u Đakovici: I dalje mislim da ostanem

Драгица Гашић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ne prestaju pritisci na Dragicu Gašić, jedinu srpsku povratnicu u Đakovici. Juče je Dragici obijen i ispreturan stan, a stvari su joj pokradene, između ostalog i lekovi. Ipak, uprkos svemu Dragica odgovara: „Normalno da mislim i dalje da ostanem. Trenutno se ne plašim, a za kasnije ne znam šta će biti“.

Nakon protesta i pokušaja iseljavanja Dragice iz Đakovice, zaplene blindiranih vrata koje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zatim i tužbe protiv jedine srpkinje, zbog navodne uzurpacije stana, novi incident, obijanje istog, premetačina i krađa.

Dragici Gašić su, pored nadzorne kamere i rutera, ukradeni lekovi, hrana i garderoba.

„Zatekla sam otvorena vrata, sva polomljena, ne mogu da se zatvaraju. Predsednik opštine Đakovica je dozvolio da promenimo vrata, ali da ne postavimo blindirana, nego ova obična…. Sve je nestalo, celokupna hrana koju sam imala u stanu, i lekovi, insulin, kofer sa mojom garderobom je odnesen, i hrana iz frižidera, kafa, šećer, makarone, sve“, ističe Dragica.

Uprkos svemu, na pitanje da li planira da ostane u svom stanu, Dragica odgovara:

„Normalno da mislim i dalje da ostanem. Trenutno se ne plašim, a za kasnije ne znam šta će biti“.

foto: GračanicaOnlajn

Cilj Albanaca u Đakovici je jasan, ističe potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, da se protera jedina srpkinja, a da ona bude primer svim povratnicima koji bi isto poželeli. Zabrinut je, kaže, što reakcije međunarodne zajednice izostaju.

„Mislim da je to poraz ne samo kosovskog društva i institucija ovde na Kosovu, već je to poraz međunarodne zajedncie koja nema, osim deklarativne reakcije, nikakvu drugu reakciju, konkretnu, da na konkretan način svojim prisustvom na terenu, razgovoru sa Dragicom Gašić pošalje jasnu poruku, da je to neprihvatljivo i da se to neće tolerisati. Samom činjenicom da su lokalne institucije, da su lokalne vlasti u Đakovici zabranile da se stan renovira, zapravo da se instaliraju blindirana vrata pod nekakvim raznim izgovorima, su jasno stavili do znanja da su i oni saučesnici u svemu onome što se dešava i mislim da je to žalosno i poražavajuće za čitavo kosovsko društvo“, smatra Jevtić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zabrinuta je za bezbednost Dragice Gašić, jer kako navode, nakon obijanja stana, „postaje laka meta za sve ekstremiste“.

„Pravni tim koji je angažovala Kancelarija za KiM tražiće dodatno obezbeđenje za Dragicu i njen stan, a mi ćemo zatražiti da se započne istraga što je pre moguće. Baš kao i do sada, Dragici ćemo pružiti novu video kameru, nameštaj, hranu i neophodnu insulinsku terapiju“, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dragica je nepokolobljiva kada je Đakovica u pitanju, odlučna je da ostane u svom stanu, jer kako ističe, nije počinila ništa loše, niti je koga povredila.

Milena Maksimović