Američki centar “Vudro Vilson” prognozira da Kosovo bude članica NATO-a do 2027. godine

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Centar “Vudro Vilson” iz Vašingtona objavio je izveštaj o Kosovu pod naslovom „Konsolidacija suvereniteta Kosova; Zašto je to važno i šta sada učiniti“, prenosi prištinski Zeri. Američki centar ovim izveštajem poziva SAD, EU, Veliku Britaniju i NATO da budu uključene u nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i da Kosovo i Srbija budu ravnopravne strane u dijalogu.

Kako prenosi Zeri, u izveštaju se pozivaju američki i evropski posrednici da “nedvosmisleno odbace promene granica na Balkanu”, ali i da zahtevaju od Kosova i Srbije da budu odgovorni i ispune sve obaveze u do sada potpisanim sporazumima.

Američki centar smatra da je Kosovu potrebna podrška za članstvo u međunarodnim organizacijama, koje su, kako su istakli, “ključne za kosovsku unutrašnju i međunarodnu bezbednost”, a te organizacije su Savet Evrope, OEBS, SZO, INTERPOL i UNESCO.

“Potrebno je zahtevati od Srbije da prekine svoju kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Takođe, potrebno je ohrabriti pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija) da promene svoj bilateralni stav o nezavisnosti Kosova. Ako ne žele da priznaju Kosovo, barem da ne ometaju pokušaj Kosova da se učlani u međunarodne organizacije”, navodi se u izveštaju.

Kada je liberalizacija viznog režima u pitanju, potrebno je ubediti Francusku i Holandiju da odustanu od protivljenja.

„Kosovo i Srbija mogu biti članovi Evropske unije samo ako se pridržavaju osnovnih načela EU“, dodaje se u izveštaju.

Još jedna zanimljiva tačka u ovom izveštaju vezana je za kosovsku vojsku, za koju se prognozira da postane “potpuna operativna vojska” najkasnije do 2027. godine, do kada je, prema ovom izveštaju potrebno izgraditi jasan put za članstvo Kosova u NATO.

Dalje se u izveštaju navodi da pre ulaska Kosova u NATO, obaveza je Sjedinjenih Američkih Država da nastave da štite Kosovo, od, kako su naveli, “pretnje koju predstavlja sadašnja vlast u Srbiji, a koju vojno podržavaju Rusija i Kina”.

Kao jednu od važnih tački ovog izveštaja, predstavlja i pitanje manjinskih zajednica na Kosovu, ali i u Srbiji. Predloženo je formiranje poput Nacionalnog saveta za manjine, kako za srpsku zajednicu na Kosovu, tako i za albansku u Srbiji.

„Imovinska prava i kulturno nasleđe za sve građane na Kosovu moraju biti osigurani, posebno za imovinu Srba južno od Mitrovice, ali i za imovinu Albanaca na severu Kosova“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju centra “Vudro Vilson” se zaključuje i da potrebno što pre pronaći sva nestala lica na teritoriji Kosova, preneo je prištinski Zeri.

Ana Marković