Život u „limenim kutijama“: Zimi ledara, leti sauna

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Stanovnici takozvanog „kontejnerskog naselja“ u Gračanici već godinama žive u nehumanim uslovima. Posebno je teško kada su temperature ispod nule, ili kada su velike vrućine, kao što je to slučaj sada. Preko zime su njihove kuće, ako tako mogu da se nazovu, ledare, dok su tokom leta one poput sauna. Iz opštine Gračanica tvrde da rade na rešavanju problema stanara ovog naselja.

U ovom naselji živi oko 30 lica, uglavnom raseljenih sa čitavog Kosova i Metohije. Stariji su se nekako i navikli na život u „limenim kutijama“, najteže je najmlađima, jer su higijenski uslovi jako loši.

Porodica Ilić ovde stanuje sa troje male dece.

Porodica Ilić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Eto kako živimo, u vrlo teškim uslovima, imamo bube, miševe, pacove, leti i zmije. Toaleti su nehumani, jednu vc šolju nas 30 koristi. Deci je vrućina, kada se zagreju limovi kontejnera ne možemo da izađemo na kraj sa tim, deca ne mogu da spavaju, tek oko 12 kada zahladi može čovek da uđe u kontejner i da legne“, rekao je Zoran Ilić.

Stanovnici kontejnerskog naselja ne vole ni zimu, ni leto. U zimskom periodu ne mogu da se ugreju, a u letnjem da se rahlade. Uslova za život gotovo da i nema, sa plafona padaju bube, a šiblje oko kontejnera idealno je sklonište za zmije.

This slideshow requires JavaScript.

Teško mi je da se skinem, da vam pokažem rane po telu i po nogama. Možda bolje žive ljudi u zatvoru od nas. Ja sam već 7,5 godina u kontejneru. Zimi je čak gore, kada nema sat vremena struje preostaje ti samo da bežiš, ili zamoliš druge da te prime na sat ili pola sata da se ugreješ“, ističe Goran Simić iz Orahovca.

Leti solarijum, a zimi zimovanje. Kao što možete i da vidite, kontejneri su od limova, prskamo se vodom kako bismo mogli da se rahladimo, a i to nam ne pomaže. Kako li je tek maloj deci. Dok se oni kupaju ovde u bazenu, druga se kupaju u moru“, ističe Vekoslav Ulamović, raseljeno lice iz Đakovice.

Iz opštine Gračanica tvrde da rade na rešavanju problema stanara iz kontejnerskog naselja. Dobra vest je da će porodica Ilić uskoro dobiti novi dom, ističe direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Aleksandar Popović.

Opština Gračanica je početkom 2020. godine, pre početka pandemije poptisala memorandum sa UNHCR-om, o zbrinajvanju tih porodica na padalištu, u kontejnerskom naselju, konkretno o izgradnji stambene zgrade za te porodice. Ova pandemija je poremetila sve, bukvalno u celom svetu, pa tako i taj naš zajednički projekat sa njima, ali se nadam će vrlo uskoro taj projekat ponovo biti aktuelan i da će se te porodice zbrinuti“, rekao je Popović, dodajući da opština Gračanica pomaže stanovnicima ovog naselja na mnoge načine:

„Koliko-toliko pomažemo tim porodicama, i što se tiče komunalija, hrane, kao i oko ostalih tehničkih stvari. Nadam se da će vrlo brzo te porodice biti zbrinute, mogu slobodna da najavim da će uskoro jedna višečlana porodica Ilić dobiti stan“, istakao je Popović.

I ostali stanari ovog naselja nadaju se da će i oni poput Ilića predstojeću zimu dočekati u toplim i pristojnim domovima.

Milena Maksimović