Nove anti-kovid mere kosovske vlade

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska vlada uvela je danas nove mere u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19. Zaposleni u javnom sektoru od sutra neće moći da dolaze na posao ukoliko kod sebe nemaju potvrdu o vakcinaciji, dokaz da su preležali korona virus ili brzi negativan test ne stariji od 48 sati.

Pored dosadašnjih mera, koje su uglavnom ostale iste, novina je da vrtići na Kosovu od sutra neće raditi.

Kao što je ranije najavila ministarka obrazovanja Arberia Nagavci, nastava se u školama na Kosovu odlaže za još dve nedelje. Takođe, zabranjena je nastava na Univerzitetima.

Zaposleni u javnim institucijama od sutra obavezni su da prilikom dolaska na posao imaju jednu od sledećih potvrda kod sebe:

-Potvrdu o vakcinaciji za kompletnu vakcinaciju ili za primanje jedne doze vakcine protiv COVID-19;

-Negativan RT-PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata;

-Dokaz da je osoba preležala COVID-19 (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela-IgG, izdat pre najviše 30 dana;

-Brzi negativan test antigena ne stariji od 48 sati.

Ove potvrde su dužni da imaju i svi oni koji ulaze na Kosovo, u suprotnom će im biti određena mera samoizolacije od sedam dana.

Policijski čas ostaje na snazi, kao i dosadašnje mere, do 26. septembra, kada će biti izvršena nova procena epidemiološke situacije na Kosovu.

Opširnije o novim merama možete pročitati OVDE.

Milena Maksimović