Svećlja: Kosovo se ove godine neće prijaviti za članstvo u Interpolu

Интерпол

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja izjavio je da se Kosovo neće prijaviti za članstvo u Interpolu tokom ove godine, te da se vrše pripreme da Kosovo sledeće godine postane član Interpola.

„Već sam odlučio da se na ovogodišnjoj sednici nećemo prijavljivati za članstvo u Interpol-u, s obzirom na nedostatak ozbiljnih priprema kosovskih institucija. Već smo osnovali radnu grupu, koja će pripremiti svu dokumentaciju, ali će takođe preduzeti sve potrebne korake da obezbedi članstvo Kosova sledeće godine. Počećemo sa pripremom strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo govoriti o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu”, rekao je Svećlja za Kosova Press.

Bezbednosnu situaciju na Kosovu ocenjuje kao “mirnu”, bez ozbiljnijih incidenata na severu.

Porast broja ubistava na Kosovu, posebno nad ženama, prema njegovim rečima, deo je otežane, situacije, gde veliki broj građana Kosova ima pristup ili čak nosi ilegalno oružje sa sobom, što kako kaže, treba što pre prekinuti.

„Kosovska policija je konstantno posvećena sprečavanju svake vrste nasilja. Prioritet za nas je nasilje u porodici i za to postoje posebne procedure, kako za prijavu, tako i za preduzimanje neophodnih koraka u vezi sa ubistvima uopšte. Već imamo prve inicijative za promenu zakona o oružju, a takođe i za promenu krivičnog zakona kojim kaznene mere protiv onih koji nose ilegalno oružje budu veće i ne završavaju se samo obaveznim kaznama, već kao i sve zemlje u Evropi i za sve zemlje u regionu bi te mere trebalo da budu oštrije kako bi se obeshrabrilo nošenje oružja od strane građana Kosova“, kaže Svećlja.

Svećlja je takođe u intervjuu za Kosova Press govorio i o dvostrukom ubistvu u Peći.

Izvor: Kosova Press