Kurti: Reciprocitet prema Srbiji će biti uspostavljen, nema drugog rešenja

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani da će mera reciprociteta prema Srbiji biti nametnuta, jer kako je rekao, nema drugog rešenja. Takođe, istakao je da je tužba za navodni genocid Srbije na Kosovu u pripremi.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da su pripreme za uspostavljanje reciprociteta prema Srbiji u toku. Istakao je da je “o kršenjima koje čini Srbija” obavestio zemlje Evropske unije.

“Čekam njihove odgovore i biće uspostavljen reciprocitet, jer nema drugog rešenja. Sa ministarkom trgovine Rozetom Hajdari i našom carinom pripremamo način kako to da sprovedemo, jer nijedna vlada nije primenila reciprocitet. Kada sprovodimo reciprocitet, ne smemo da propadnemo“, rekao je Kurti, dodavši da je problem Srbija, a ne Albanci ili Kosovo.

Kurti je takođe kritikovao svoje prethodnike zbog, kako je naveo, kompromisa koji su činili.

„Moji prethodnici su pravili kompromise i gde je priznanje Srbije? Ispostavilo se da su kompromisi pogrešni. Srbija treba da promeni Ustav, a ne Kosovo“, kazao je Kurti.

Takođe, Kurti je govorio i o tužbi za navodni genocide Srbije na Kosovu.

„Vršimo pripreme u smislu prikupljanja dokumentacije, tako da to ne možemo učiniti brzo“, istakao je Kurti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da tokom sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel od Kosova nije zatraženo uključivanje u inicijativu Otvoreni Balkan.

„Tokom našeg sastanka zahvalio sam se nemačkoj kancelarki Merkel na njenoj izvanrednoj ulozi. Potrebna nam je i veća saradnja između Kosova i Nemačke. Od nas se nije tražilo da se pridružimo Otvorenom Balkanu. Vlada Kosova je vlada suverene države. Ne smatramo našim interesom da se ujedinimo sa Srbijom koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Oni nisu vršili pritisak na Kosovo, već na Srbiju. Trebalo bi izvršiti pritisak na Srbiju koja negira zločine i ne priznaje nezavisnost Kosova“, rekao je Kurti.

Izvor: Koha