Saljih Mustafa: Nisam kriv, optužbe pokrenuo “ovdašnji Gestapo”

Фото: Специјални суд / Screenshot

U Hagu je danas počelo suđenje Saljihu Mustafi, nekadašnjem komadantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine. Ovo je prvo suđenje jednom od optuženih iz OVK u Specijalizovanom veću Kosova. Mustafa se tereti se za ratne zločine, proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Po početku suđenja, on se izjasnio da nije kriv, a za tužilaštvo je izjavio da je – „gestapo“, a na suđenje je došao u majci i gornjem delu trenerke sa kapuljačom, što je neuobičajeno oblačenje za sudnicu, javlja B92.

Prema rečima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, koje je služilo kao zatvor. On se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

„Nisam kriv po optužbama koje je pokrenuo ovdašnji Gestapo“, rekao je Mustafa.

Specijalizovani tužilac Džek Smit izjavio je danas na početku suđenja da je to „sud Kosova i sud žrtava koje su čekale 20 godina na pravdu“.

Izlažući uvodnu reč na suđenju nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, Smit je rekao da nikada ne može da istekne rok za odgovornost za ratne zločine. On je istakao da se pred tim sudom ne sudi narodu Kosova, kako se to predstavlja u tamošnjoj javnosti, već se postupci odnose na konkretna lica koja imaju ime i prezime, koji su delovali potpuno zanemarujući prava i lično dostojanstvo sunarodnika, mučeći ih, zlostalvjajući i ubijajući.

„Određene vođe OVK koristili su svoja ovlašćenja da sprovode brutalne radnje i činili su žrtve od svojih sugrađana s Kosova“, naveo je Smit ukazujući da je, sa druge strane, narod Kosova odlučio da osnuje ovu istituciju, što je dokaz njihove posvećenosti vladavini prava. Osvrućući se na prava žrtava, Smit je naveo da će iako traumatično, njihovo svedočenje pred ovim sudom za njih biti i katarzično. U postupku protiv Mustafe tužilaštvo će prema rečima Smita, pozvati nekoliko žrtava optuženog, koji su svi bili Albanci s Kosova, čiji je jedini zločin bio što nisu za OVK.

„U drugim predmetima izvešćemo žrtve koje su bili i nelojalni Albanci, Srbi Romi i drugi“ rekao je glavni tužilac.

Ukazao je i da je razlog što se sud nalazi u Hagu je atmosfera zastrašivanja svedoka na Kosovu i ona i dalje traje i nalazi se :u pozadini ovog suđenja“, rekao je tužilac.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja ucestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku. Sudsko veće je za septembar i oktobar zakazalo nekoliko ročišta.

Inače, u ovom predmetu sudije su tužilašvu za izvođenje dokaza dodelile 87 sati, a tužilaštvo je najavilo da će pozvati 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici u Hagu.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sud je inače doneo odluku da uzme kao „presuđene činienice“ 52 predloga tužilaštva koji se tiču osnovanja OVK, ali nemaju direktne veze sa ovim predmetom.

Presuđene činjenice tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postupka, objavljeno je u ponedeljak na sajtu Specijalizovanih veća.

A.Ć.
Izvor: B92