Lajčak u Prištini razgovara o napretku dijaloga Beograda i Prištine

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Prištini sa predsednikom kosovske Skupštine Glaukom Konjufcom. Takođe, Lajčak je iza zatvorenih vrata razgovarao i sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Ljumirom Abidžikuom, kao i sa novoizabranim liderom Demokratske partije Kosova Memljijem Krasnićijem. Mediji na albanskom prenose da je Lajčak došao na Kosovo kako bi razgovarao o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

U saopštenju dostavljenom medijima, predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca istakao je da bi dijalog trebalo da rezultira međusobnim priznanjem i ponovio stav da se o ustavnom poretku, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova ne može pregovarati.

„Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati naše države budu predmet razgovora sa Srbijom“, navedeno je u saopštenju kosovske Skupštine.

Tokom svoje posete Kosovu Lajčak se danas sastao i sa šefom poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnikom Tahirijem, koji je zatražio pojašnjenje od slovenačkog diplomate u vezi otvaranja arhive takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

„Međusobno priznanje jedini je rezultat koji je Kosovu potreban u ovom dijalogu. Priznanje znači i mir i put ka evropskim integracijama. Dijalog nema alternativu, jer nema smisla produžavati proces bez jasnih rezultata koji vode do priznanja. Uvođenje teme poput arhive OVK u dijalog je pogrešno“, napisao je na Fejsbuku Tahiri.

Miroslav Lajčak boravi u trodnevnoj poseti Kosovu tokom koje se sastaje sa predstavnicima kosovskih institucija, ali i sa političkim strankama i predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini.

Nakon Prištine, planirano je da Lajčak poseti i Beograd.

Ana Marković