Kurti: Sastanak sa Vučićem u Briselu nakon 6. oktobra

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na konferenciji za novinare da je za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom potrebna promena stave Srbije, ali i promena Ustava Srbije, koji je, po njegovim rečima, zastareo. Kurti je dodao i da još uvek nije poznat datum novog sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali da on sigurno neće biti pre 6. oktobra.

“Ustav Srbije se mora promeniti radi normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, stav Srbije se mora promeniti, jer jedino tada Kosovo može promeniti svoj stav prema promenjenoj Srbiji”, rekao je Kurti.

Govoreći o recirpocitetu sa Srbijom, Kurti je naveo da reciprocitet nije sredstvo osvete, već je princip ravnopravnosti, te da ravnopravnost kao vrednost određuje reciprocitet.

“Postoje različite prepreke za ravnopravnost, ponekada su sporadične, a ponekad su sistematske. Mi želimo da uspostavimo reciprocitet kako bi Srbija uklonila barijere, ali ukoliko Srbija ne želi recipročne i ravnopravne odnose i ne želi da ukloni barijere, onda ćemo mi reciprocitet uvesti, ne da bismo se revanširali, već da bismo bili ravnopravni. O tome kada ćemo biti spremni za to, poslaćemo vam saopštenje”, kazao je Kurti.

Govoreći o poseti specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Kosovu, Kurti je dodao da nisu razgovarali o otvaranju arhiva takozvane Oslobodilačke vojske Kosova ili o reciprocitetu.

“Dobro je da je gospodin Lajčak, koji je posrednik u dijalogu na Kosovu još uvek i da boravi tri dana, jer je ranije bio po jedan dana ili nekoliko sati, pa je imao priliku da shvati društvenu dinamiku, kao i političku i ekonomsku situaciju. Održan je niz sastanaka i pomogli smo da on detaljno shvati situaciju na Kosovu. Nismo razgovarali o temama koje nismo istakli u saopštenju i nije bilo ničeg novog što bih mogao da podelim sa vama. Neće biti nastavka dijaloga pre 6. oktobra, kada će se održati u Sloveniji samit između Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana”, naglasio je Kurti.

Kosovski premijer je rekao i da još uvek nije određen datum kada će da bude sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da, kako je naveo, sigurno neće biti pre 6. oktobra. On je istakao i da će pitanje nestalih biti glavna tema predstojećeg susreta.

Povodom Vašingtonskog sporazuma i isteka moratorijuma za uzdržavanje od lobiranja za nova priznanja Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama, Kurti je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova pravi interne analize i procene kada i gde će se Kosovo prijaviti i u kojim međunarodnim organizacijama.

Ana Marković