Lajčak završio posetu Kosovu, kazao da je Bisljimijeva izjava o arhivi OVK pogrešno protumačena

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je novinarima poslednjeg dana posete Kosovu, da mu je potpredsednik vlade Besnik Bisljimi rekao da ne postoje arhive takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, već državni arhiv Kosova. Lajčak nije želeo da komentariše najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uvođenju reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Tokom poslednjeg dana posete Kosovu, Lajčak se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, ali se u popodnevnim satima ponovo susreo i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Ovo je bio drugi sastanak Lajčaka i Kurtija tokom poslednja tri dana posete slovenačkog diplomate Kosovu.

Lajčak je rekao da nije bilo konkretnih diskusija o arhivama tzv OVK.

“Nije bilo posebne rasprave o arhivama. Bio sam iznenađen kada sam video kako je burna rasprava, koja je usledila ovde u vašem društvu, u vašim medijima. Ono što je rečeno, jednostavno bilo da se ponovo potvrdi ono što je mnogo puta ranije rečeno, da nema prepreka sa bilo koje strane za pristup arhivama, što je rečeno i prošle godine, a ranije je više puta potvrđivano. Bisljimi je rekao da nema arhive OVK, postoji samo državni arhiv Kosova, tako da nije bilo ničeg iznenađujućeg, nema posebnog dogovora, što je na neki način pogrešno protumačeno u vašem društvu ovde“, kazao je Lajčak, odbijajući da komentariše Kurtijevu najavu o uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom.

„Neću komentarisati ničije izjave, jer smo ovde da normalizujemo odnose „, dodao je Lajčak.

Slovački diplomata je istakao i da je opasno govoriti o tome kada će doći do konačnog dogovora Beograda i Prištine

„Razgovarali smo o mogućim datumima sledećeg sastanka sa državnim zvaničnicima Kosova, o čemu ću razgovarati i u Beogradu. Opasno je govoriti o vremenskom roku za postizanje sporazuma, važno je da su dve strane izrazile spremnost za dijalog“, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je ranije najavljeno, Lajčak će u ponedeljak i utorak boraviti u Beogradu.

Osmani: Kosovo odlučno da nastavi dijalog sa Srbijom

Kosovska predsednica istakla je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, da su kosovske institucije spremne i odlučne da nastave dijalog sa Srbijom, koji se, kako je rekla, mora zaključiti međusobnim priznanjem dve zemlje, a da se ne menja ustavni poredak i teritorija Kosova, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva Kosova.

Osmani je navela da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, koja pruža konkretne predloge u ovom procesu i koja je sprovela do sada postignute sporazume, za razliku od Srbije, koja ne poštuje postignute sporazume sa Kosovom.

“G. Lajčak je rekao da niko neće tražiti od Kosova da pregovora o ustavnosti, teritorijalnom integritetu i njegovoj unutrašnjoj funkcionalnosti”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku bilo reči i o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

“Percepcija građana Kosova o dijalogu je usko povezana sa odlučnošću EU da stvori jasnu integracionu perspektivu. Liberalizacija viza za Kosovo je od životnog značaja što se tiče kredibiliteta EU“, zaključuje su saopštenju predsednice Kosova.

Ana Marković