Priština uvela reciprocitet za srpske tablice

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Na administrativnim prelazima ovoga jutra počelo je izdavanje probnih RKS tablica za sva vozila sa oznakama gradova iz centralne Srbije. Na Jarinju i Brnjaku raspoređene su specijalne jedinice Policije Kosova, a narod sa severa okupio se u blizini Jarinja u znak protesta zbog uvođenja reciprociteta. Među okupljenima su i pojedini predstavnici Srpske liste. Probne tablice, za sada, mogu da se preuzmu samo na administrativnim prelazima.

U ranim jutarnjim časovima primećen je veliki broj oklopnih vozila specijalnih jedinica Policije Kosova na Jarinju, a od 08:00 časova zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju vozilima sa registarskim oznakama gradova centralne Srbije, javlja reporterka Gračanice onlajn.

Nešto kasnije je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlj Svećlja potvrdio da je MUP doneo rešenje „kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije“, te da „od 15. septembra u prometu nema automobila sa važećim registarskim tablicama KS, pa su zbog toga jedine službene i vremenske tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom RKS“.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2016. godine, doneo rešenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima. Istovremeno je preduzela sve potrebne mere da maksimalno smanji čekanja na graničnim prelazima“, naveo je Svećlja u objavi na Fejsbuku.

U odluci koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlj Svećlja navodi se sledeće:

– Obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.

– Snabdevanje sa probnim tablicama se vrši na svim prelazima.

– Obavezuju se vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.

– Važenje probnih tablica je 60 dana.

– Taksa za probne tablice je 5 evra.

– Stranke će biti snabdevene sa potvrdom zbog uverenja o registraciji vozila.

– Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da implementiraju odluku.

– Odluka stupa na snagu danom potpisivanja.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Kosovskom policijom, „u okviru rutinskih aktivnosti i radi očuvanja javnog i ustavnog poretka, sprovodi akcije na svim graničnim prelazima. Ove akcije imaju za cilj sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila“.

Svećlja ističe da je situacija mirna, te da je Kosovska policija preduzela sve neophodne operativne i logističke mere „kako ne bi ometala i odlagala kretanje ljudi i robe“.

S druge strane, veliki broj oklopnih vozila specijalnih jedinica uznemirio je Srbe na Kosovu, pa su se građani sa severa okupili u blizini Jarinja. Put je blokiran, a građani administrativnu liniju prelaze pešaka. Na tom prelazu su i predsednik Srpske liste Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić.

Rakić je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da reaguje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Slična situacija je i na Brnjaku, javlja reporterka Gračanice onlajn. Saobraćaj je takođe zaustavljen.

Takođe, i u policijskoj stanici u Goraždevcu počela je da se vrši evidencija građana koji imaju srpske registarske tablice, kako bi otišli na najbliži prelaz Kula da preuzmu probne RKS tablice, javlja Radio Goraždevac.

Podsetimo, uvođenje reciprociteta najavio je potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi početkom ovog meseca u Briselu.

MUP Kosova: Koristiti druge prelaze zbog mogućih prepreka na Brnjaku i Jarinju

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava građane da, ukoliko je to moguće, umesto Brnjaka i Jarinja, koriste druge administrativne prelaze, zbog mogućih prepreka.

Takođe, obavšetavaju građane koji izlaze sa Kosova da mogu koristiti srpske tablice, ali da prilikom ulaska na Kosovo moraju biti opremljeni privremenim registarskim tablicama RKS.

Kurti: Molim građane Srbije da nastave svakodnevni život, današnja odluka ne ograničava njihovo kretanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da zabrana korišćenja srpskih tablica nije njegova želja, već da je nameće druga strana. On je poručio građanima Srbije da nastave svakodnevni život „bez straha da će im biti povređena prava“.

„15. septembar ove godine bio je poslednji datum da automobili sa KS tablicama uđu na Kosovo iz Srbije. Pet dana od ovog datuma, Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo da oduzima ove registarske oznake. Bez obzira koje su nacionalnosti vlasnici automobila, one će biti oduzete i dobiće privremene tablice. Kao premijer, uveravam vas da akcije na severu nemaju ništa protiv građana Srbije, niti su povezane sa bilo kakvom destabilizacijom. Uveravam vas da današnje mere preduzete radi sprovođenja ovog sporazuma o slobodnom kretanju ne ograničavaju slobodno kretanje građana Srbije. Očekujem da će svi građani ispravno razumeti, danas počinje primena sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom. Molim građane Srbije da nastave svakodnevni život bez straha da će im biti povređena prava. Vi ste jednaki za nas. Registarske tablice nisu naša želja, već ih nameće druga strana“, izjavio je Kurti.

Stano: Pozivam obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano pozvao je obe strane, Beograd i Prištinu, da se uzdrže od jednostranih poteza, te da odmah spuste tenzije. On je istakao da Evropska unija pomno prati situaciju na Kosovu.

”Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice“, rekao je Stano.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn
Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Milena Maksimović