Gračanica: Obeležen praznik Mala Gospojina, ujedno i opštinska slava

Foto: Naša Gračanica

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u manastiru Gračanica obeležen je praznik rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Mala Gospojina. Ovaj praznik je i slava Opštine Gračanica.

Pored vernog naroda, liturgiji su prisustvovali i predstavnici Opštine Gračanica.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je svim građanima Dan opštine Gračanica. Tom prilikom zahvalio je svima “koji su doprineli da našu opštinu učinimo boljom za život, uprkos brojnim izazovima”, napomenuvši da se Dan naše opštine obeležava skromnije zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

„Želeo bih da se ovom prilikom zahvalim svim saradnicima a pre svega našim građanima koji su svojim trudom, radom i zalaganjem doprineli da ostanemo i opstanemo ovde danas i uprkos brojnim iskušenjima istrajemo u nameri da našu opštinu učinimo boljom za život ne samo danas već i generacijama koje dolaze”, naveo je Popović.

Istakao je da i ove godine Malu Gospojinu, Dan naše opštine, obeležavamo skromnije nego prethodnih zbog epidemiološke situacije, ali da to “ne umanjuje našu posvećenost prazniku i danu u kojem se podsećamo svega onoga što smo radili i postigli”.

“Radeći na rešavanju problema, u vremenu krize izazvane Kovidom 19 nastavili smo sa planiranim razvojnim aktivnostima i projektima. Još je puno posla pred nama koje ćemo verujem zajedno u koordinaciji sa našim građanima i posvećenosti naše institucije uspešno realizovati”, istakao je Popović.

Poručio je da treba udružiti sve raspoložive snage, znanje i kadrove, oko zajedničkog cilja, a to je razvoj naše opštine.

Mala Gospojina spada u red najvećih Crkvenih praznika. Obeležava se 21. septembra svake godine.

Milena Maksimović