Kurti ne odustaje od reciprociteta

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte da neće odustati od reciprociteta kada su u pitanju privremene registarske tablice za vozila sa oznakom gradova centralne Srbije.

„U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile ili su i Kosovo i Srbija u pravu, ili oboje greše. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih tablica za obe zemlje, ili pustiti da ih uklone i Kosovo i Srbija”, rekao je Kurti.

On je takođe ambasadorima zemalja Kvinte preneo da nije bilo incidenata ni na jednom prelazu. Istakao je da “jučerašnja odluka nije provokacija ili diskriminacija prema bilo kome i da je Kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna”.

„Zakon je sproveden, obezbeđen je jednak tretman“, rekao je Kurti, napominjući da su specijalne jedinice tu “samo za zaštitu granične policije i graničnih prelaza”.

„Njihovo trenutno prisustvo je tu jer su desetine demonstranata blokirale puteve koji vode do graničnih prelaza u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije im naškodila“, rekao je Kurti, i dodao da je sloboda kretanja “pravo i vrednost koje ne treba kršiti”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je da su “policajci na nivou dužnosti i da doprinose održavanju reda i bezbednosti”. On je naglasio da građani Srbije ne moraju da se plaše.

„Preduzete mere nisu protiv njih niti bilo koga drugog. Policija se ne bavi nacionalnošću putnika. Štiti i poštuje sve građane bez razlike“, rekao je Svećlja.

Izvor: Koha