Na Jarinju i Brnjaku situacija mirna, ali napeta

Foto: V. Ćup

Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije, Jarinju i Brnjaku, situacija je mirna, ali napeta. I danas je prisutan veliki broj pripadnika specijanih jedinica Policije Kosova, javljaju reporterke Gračanica onlajn. Srbi sa severa su noć proveli na prelazima, gde su razapeli šatore. Na Jarinju, ali i u severnoj Mitrovici tokom noći postavljeni su transparenti na kojima piše „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

Od juče, nakon što su institucije u Prištini uspostavile reciprocitet na tablice sa srpskim registarskim oznakama, na prelazima Jarinje i Brnjak situacija je napeta. Prisutan je veliki broj pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova, koji su se tokom noći smenjivali, ali nisu napuštali prelaze. Oba prelaza na severu, Jarinje i Brnjak, blokirana su.

Administrativnu liniju na Jarinju moguće je preći pešice.

Foto: V. Ćup

Na prelazu Brnjak prisutan je i EULEKS. Okupljeni Srbi se smenjuju i tvrde da ih jučerašnji suzavac nije uplašio, javlja reporterka Gračanice onlajn. Stiglo je i pojačanje u vidu blindiranih vozila koji su parkirani na prvom punktu, na oko 2 kilometra od prelaza,  i ne dozvoljavaju građanima da priđu prelazu.

Foto: Ana M.

Uporni su i Srbi sa severa Kosova, pa su noć proveli na prelazima. Oni su razapeli šatore, doneli hranu, a utopljavali se logorskom vatrom. Među okupljenima su i predstavnici Srpske liste.

Na Jarinju je okupljeno više stotina Srba.

Foto: Ana M.

U Beogradu je u 10:00 časova počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Ana M.
Foto: Ana M.

Milena Maksimović