Svećlja: Zapaljen Centar za registraciju u Z. Potoku, isti napadnut i u Zvečanu

Пожар у Зубином Потоку; Фото: Полиција Косова

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je noćas u 01:00 sat posle ponoći zapaljen Centar za registraciju vozila koji se nalazi u zgradi opštine u Zubinom Potoku, te da je isti napadnut i u Zvečanu, gde se kako je naveo, sumnja na eksplozivnu napravu. S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je preliminarna istraga pokazala da je požar izazvan namerno.

Svećlja je u objavi na Fejsbuku naveo da su sumnjive osobe izazvale “krivično delo sa terorističkim elementima”, te da je Kosovska policija odmah izašla na licu mesta i da će uskoro imati više informacija.

“Ova krivična dela najbolje pokazuju šta bi se dogodilo na graničnim prelazima, Jarinju i Brnjaku, da nemamo prisustvo posebnih jedinica za obezbjeđivanje reda i sigurnosti”, naveo je Svećlja i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova “posvećeno poretku, bezbednosti i vladavini zakona i garant je suverenih odluka”, te da će uprkos ovakvim radnjama nastaviti sa punom posvešćenošću da sprovodi odluku na teritoriji Kosova.

“Pozivamo građane severa da poštuju zakone i da ih ne vode i ne manipulišu njima oni koji žive politički ili stiču materijalnu korist samo zahvaljujući tenzijama”, zaključio je Svećlja.

Kurti: Preliminarna istraga pokazuje da je paljenje Centra bilo namerno

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarna istraga pokazuje da paljenje zgrade Registracionog centra Zubin Potok nije bilo slučajno, već namerno, te da su na zgradu Centra za registraciju u Zvečanu bačene dve ručne bombe, koje kako je naveo, na sreću nisu eksplodirale.

“Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava, reda i javne bezbednosti napadaju našu državu i narušavaju mir. Jasno je da ih podstiče i podržava Srbija, tamošnji autokratski režim. Nažalost, pred očima međunarodne zajednice, Srbija koristi građane Kosova da izazove ozbiljan međunarodni sukob”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Istakao je da ovakvi napadi neće biti tolerisani i pozvao građane, posebno severno od reke Ibar, “bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da se smire i sarađuju sa kosovskim institucijama”.

KP: Sumnja se da je požar zahvatio prostorije MUP-a i Biblioteke Doma kulture

Kosovska policija saopštila je da je informacije o incidentu dobila od strane obezbeđenja zgrade SO Zubin Potok oko 01:05 časova posle ponoći, te da se prema prvim nalazima pretpostavlja da je požar zahvatio prizemne prostorije zgrade i da postoji sumnja da su zahvaćene prostorije MUP-a Kosova i Biblioteke Doma kulture.

“Požar je lokalizovan oko 02:00 časa. Na licu mesta su bile prisutne sve relevantne jedinice Kosovske policije, kao i Regionalna istražna jedinica Mitrovica-Sever. Na lice mesta je izašao i protivpožarni inspector (PPZ), a o svemu što se dogodilo obavešten je dežurni tužilac”, navodi se u saopštenju policije i dodaje da istraga još traje.

Milena Maksimović