Aleksandar Vučić razgovarao sa Stoltenbergom o zabrinjavajućoj situaciji na severu Kosova

Александар Вучић, фото ГрачаницаОнлајн

Srpski predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, povodom zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije. Vučić je upitao Stoltenberga koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila? Danas, juče ili bilo kada?

Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

„Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici gromoglasno ćute“, naglasio je Vučić.

On ističe da su svi ipak iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje.

“Ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri“, ističe Vučić.

Vučić je naveo da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala.

“Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije“, istakao je Vučić.

Vučić i Stoltenberg su se dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

Ana Marković