N.Stefanović: Srbi na KiM treba da budu mirni, jedna varnica može da izazove sukob

Фото: В.Ћуп, Грачаница онлајн; Боцан Харченко и Стефановић

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravili su danas u Raškoj, gde su obišli deo vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a koje su raspoređene u okviru taktičkih grupa i nalaze se u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje. Sa ministrom i načelnikom Generalštaba bili su i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko, kako bi se uverili u aktuelnu situaciju.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je se moraju zaustaviti tenzije koje već sedam dana izazivaju specijalne jedinice kosovske policijeiz Prištine, sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova.

“Srbi treba da budu mirni, trudimo se da pronađemo rešenje i uzdržano ponašamo, jer razumemo da jedna varnica može da dovede do eskalacije sukoba koji ne treba nikome. Sedam dana mi se ponašamo veoma normalno, a samo nekoliko stotina metara iza mene su ljudi sa oklopnim vozilima i naoružanjem. Zašto? Kada rešenje može da se postigne za stolom“, ocenio je Stefanović.

Stefanović je dodao da iako je Srbija potpisala Briselski sporazum i radila na normalizaciji života, očigledno je da Priština to ne želi.

“Sada je na potezu pre svega Evropska unija kao garant Briselskog sporazuma da formira Zajednicu srpskih opština i omogući Srbima da žive normalno, a ne kao građani drugog reda“, naveo je Stefanović.

On je ponovio poruku predsednika Srbija Aleksandra Vučića da pogroma nad Srbima neće biti.

„Ovde smo da ispunimo taj nalog da budemo spremni da rešenošću pokažemo da pogroma nad Srbima više neće biti. Predsednik je tu bio veoma jasan. Razgovori u svakom trenutku, pregovori, deeskalacija, smirivanje, naravno iako mi tu nismo učinili ništa štetno, niti na bilo koji način provocirali bilo koga. Sa druge strane, da neko ubija Srbe, a da mi tu da sedimo i gledamo se, to se neće dogoditi i to je pre svega poruka”, kazao je Stefanović.

Bocan Harčenko: Priština krši postojeće sporazume i provocira Srbe na severu Kosova

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je Rusija veoma zabrinuta zbog situacije na KiM i pozvala je na momentalno smirivanje.

„U rešenju Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija je formulisano, predlaže se put i niz koraka kojim bi se rešila novonastala situacija i cela situacije se vratila na put kompromisa i normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, kazao je Harčenko novinarima.

Bocan Harčenko dodaje da je potpuno jasno nagomilavanje kosovskih snaga i da to predstavlja kršenje svih postojećih sporazuma, te da Priština provocira na terenu Srbe na severu Kosova.

„Što se tiče Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, nema nijednog znaka, ni pojave, ni želje za traženje kompromisa za nastalu situaciju. Sve u svemu pokazuje veoma opasnu liniju Prištine, pritisak na Srbiju da izađe iz dijaloga, ovo je linija usmerena na etnički čisto Kosovo, linija veoma opasna koja može da izazove novi sukob”, kazao je Bocan Harčenko.

On je kritikovao Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države što, kako je naveo, zatvaraju oči, a istakao da se uverio da je ponašanje Beograda suzdržano.

„Sad više nisu na delu ni stari dobri dvostruki aršini, već višestruki”, rekao je Bocan Harčenko

Ruski ambasador je naveo i da je ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov trenutno u Njujorku i ubeđen je da će Rusija narednih dana iskoristiti svoj uticaj u Savetu bezbednosti UN, kako bi smirila situaciju na Kosovu i Metohiji.

Ana Marković