Mediji: Nemačka zahteva uklanjanje barikada i povlačenje kosovskih specijalaca sa severa Kosova

Немачка влада

Zvaničan stav Nemačke je da se uklone barikade na Jarinju i Brnjaku, ali i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa Kosova, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, povodom aktuelne situacije na administrativnim prelazima, prenose mediji na albanskom. 

Iz Ministarstva spoljnih poslova se navodi da Berlin u potpunosti podržava izjavu šefa diplomatije Evropske unije Žosepa Borelja o uklanjanju barikada i povlačenju kosovskih specijalaca sa severa, ali poziva i na smirivanje tenzija.

„Nemačka pomno prati situaciju na severu Kosova. Pozivamo obe strane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i da odmah deeskaliraju situaciju. Potpuno podržavamo rad specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, da se konstruktivno uključi u dijalog o normalizaciji odnosa, koji vodi EU i pozivamo Srbiju i Kosovo da se sastanu što je pre moguće kako bi razgovarali o daljem putu i ​​drugim hitnim pitanjima”, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Iz EU su ranije poručili da se uklone barikade, ali i specijalne jedinice, kao i da su jednostrane akcije i provokacije neprihvatljive. Takođe su naveli i da će se sutra u Briselu sastati pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, uz posredovanje izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, a Stejt department je naveo da će njihovom razgovoru posredovati i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Ana Marković