Bisljimi: Postignut konačan dogovor, čeka se odobrenje Srbije; Umesto probnih tablica, koristićemo nalepnice

Бесник Бисљими, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog Besnik Bisljimi poručio je da je postignut konačan nacrt sporazuma u vezi sa uvedenim reciprocitetom na srpske tablice, ali da se čeka da ga odobri srpska strana, da bi si ovaj sporazum proglasio konačnim, prenose mediji na albanskom. On je danas imao, kako je rekao, niz bilateralnih sastanaka u Briselu sa šefom srpskog pregovaračkog tima Petrom Petkovićem, a kojim je predsedavao izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Potpredsednik kosovske vlade je naveo da su se dve strane složile da “unaprede upotrebu nalepnica na regisarskim tablicama, umesto što će da koriste probne tablice”. Bisljimi je naveo i da je kosovska strana predložila da se specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova zamene vojnicima KFOR-a, što je, kako je rekao, srpska strana odbila.

“Naš cilj je bio jasan, a to je da smirimo situaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je skoro u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo srpskoj strani. Sporazum predviđa tri elementa. Prva tačka, od ponedeljka, Kosovo i Srbija bi koristili nalepnice, umesto probnih tablica, što je i bio naš cilj, a to je da imamo jednak tretman. Druga tačka, da se formira Radna grupa koja će stalno nadgledati slobodu kretanja u narednih šest meseci. I treća tačka je, smirivanje situacije na severu i uklanjanje barikada na Jarinju i Brnjaku”, naveo je Bisljimi.

Kako mediji takođe prenose, Bisljimi je rekao da jedina tačka za koju Srbija nije dala saglasnost jesu tablice sa registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica).

“Srpska strana smatra da se na KM registarskim oznakama nalepnice ne trebaju primenjivati, što je za nas bilo apsurdno, jer su to ilegalni znakovi. Ne možemo potpisati sporazum gde će ljudi voziti automobile sa ilegalnim oznakama na severu, dok će, ako se kreću na jugu, koristiti nalepnice”, istakao je Bisljimi.

Podsetimo, nakon uvođenja reciprociteta na srpske tablice i upada kosovskih specijalaca na sever Kosova, Srbi na Jarinju i Brnjaku već 10 dana blokiraju saobraćaj, zahtevajući da se ova odluka ukine i specijalne jedinice povuku sa ovih prelaza. Situacija na severu je bila i razlog zbog čega su se danas u Briselu sastali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi.

Ana Marković