Ursula fon der Lajen u Prištini; Kurti: Srbija ne prihvata da na Jarinju i Brnjaku počinje druga država

Фото; Н. Милосављевић

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je u Prištini zabrinutost povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova, a nakon uvođenja reciprociteta na tablice sa srpskim oznakama od strane kosovske vlade. S druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti ističe da je kriza na severu nastala zbog „neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država“.

Ursula fon der Lajen koja se u Prištini prvo sastala sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a zatim i premijerom Aljbinom Kurtijem, istakla je da je neophodno da se kriza na severu Kosova reši, kako bi se nastavilo sa konstruktivnim dijalogom.

Foto: N. Milosavljević

„Dok mi ovde razgovaramo, pregovarači su u Briselu i pregovaraju o tome i nadam se da imaju stabilan mandat za pregovore, jer je ovo najbolji način da se krene napred. Duboko sam uverena da je važno nastaviti sa konstruktivnim dijalogom“, rekla je fon der Lajen.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da je kriza na severu nastala zbog „neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država“, te da nema jednakosti bez reciprociteta.

„Tu državu su prihvatile 22 države Evropske zajednice i 26 država NATO-a i nezavisnost Kosova jeste realnost. Mislim da će biti bolje za sve nas ako Srbi i Srbija što pre prihvate to. Srbi su na Kosovu dosta kooperativni što se tiče naših mera, ali imate pojednica u Srbiji, koji je i predsednik države, a koji priča jezikom 90-ih godina prošlog veka, ja mislim da je tu problem. Ne možete sa tenkovima T-72 doći na granicu i podići u vazduh Centar za registraciju vozila u Zubinom potoku i pritom dovesti ruskog ambasadora na granicu. I ja sam spreman da prihvatimo novo rešenje koje podrazumeva obaveznu sveobuhvatnu inkluzivnost i reciprocitet, znači uzajamnost“, rekao je Kurti.

Foto: N. Milosavljević

Takođe, kosovski premijer je izrazio nadu da će glavni pregovarači u Briselu danas iznaći rešenje za krizu ne severu Kosova.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani navela je u razgovoru sa Ursulom fon der Lajen da je „Kosovo u dijalogu sa Srbijom konstruktivna strana, a da se dijalog treba završiti uzajamnim priznanjem, kao jedino rešenje za trajni mir u regionu“, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

„Kosovo ne samo da ispunjava pravnu stranu, kada je reciprocitet u pitanju i ne teži ka tome da zaoštrava bezbednosnu situaciju, već da srpska strana, koja pod uticajem ruskih krugova, pokušava da destabilizije čitav region Balkana“, navedeno je u saopštenju.

Milena Maksimović