Dok opozicija u Prištini kritikuje potpisan sporazum u Briselu, Amerika pohvaljuje

Povodom današnjeg dogovora između pregovaračkih timova Srbije i Kosova, a u vezi reciprociteta na registarske oznake, iz Prištine stižu i pohvale i kritike za potpisan dokument. Za Haradinaja je neprihvatljivo drugačije ophođenje prema severu, za razliku od ostalih delova Kosova. Dok Hoti, potpisnik Vašingtonskog sporazuma, pak smatra, da KFOR ne treba zameniti kosovske specijalce i da dijalog treba voditi na visoko poltičkom nivou, koji bi doveo do međusobnog priznanja i normalizaciji odnosa. Sjedinjene Američke Države pozdravljaju današnji dogovor.

Bivši kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, naveo je na Fejsbuku da je neprihvatljivo i za svaku osudu da se Vlada Kosova ophodi drugačije prema severu, a drugačije prema ostalim delovima Kosova, zatraživši na uvid integralni tekst današnjeg sporazuma.

„Jedinstveni karakter države se ne može dotaknuti. Povlačeći specijalne jedinice i izjednačivši ih sa kriminalnim grupa je uvreda i udar na suverenitet Kosova. Takođe, činjenica da će KFOR preuzeti kontrolu nad održavanjem reda na severu, kada je to isključivo nadležnost državnih agencija za sprovođenje zakona, dok je misija KFOR vojna, i ovim se čini ustupak Srbiji sa ozbiljnim posledicama po Kosovo. Dužnost premijera je da objasni narodu svaki detalj ovog sporazuma i da podnese izveštaj Skupštini Kosova. Niko nema mandat da potpiše bilo kakav sporazum, koji bi mogao biti u suprotnosti sa suverenitetom zemlje”, napisao je Haradinaj.

I još jedan nekadašnji premijera Kosova, Avdulah Hoti, smatra da mirovna misija KFOR nikako ne može preuzeti ovlašćenje Kosova i time zameniti kosovsku policiju.

“Dijalog se ne treba voditi kroz tehnička pitanja, već na visoko političkom nivou sa jedinom svrhom, a to je postizanje konačnog sporazuma o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa između dve zemlje. Ne treba dozvoliti da nas novonastala situacija vrati u procese koje smo prevazišli uz pomoć međunarodnih partnera, u cilju jačanja i učvršćivanja državnosti Kosova”, naveo je Hoti na Fejsbuku.

I Demokratski savez Kosova (LDK) oštro se protivi današnjem dogovoru u Briselu i, kako je navedeno, dugoročnim posledicama koje je Vlada Kosova napravila prema bezbednosnim snagama i vladavini prava, uporedvši ih sa barikadama koje sponzoriše Srbija.

„Od sada kad god organi reda, radi uspostavljanja zakona, budu išli na sever, postavljaće se barikade i Kosovo će morati da pregovara sa Srbijom o njihovom uklanjanju. Današnji sporazum je isti onaj iz 2016. godine, koji su, isti oni koji su ga danas aktivirali, nekada zvali “sporazumom srama”, ali je sada degradiran, budući da kosovske institucije više ne mogu da sprovedu red i zakon na severu, bez dozvole Srbije”, navedeno je u saopštenju LDK.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države među prvima su podržale današnji sporazum između Beograda i Prištine.

“Dobre vesti iz Brisela. Ovo je primer kako ponovno angažovanje u dijalogu može imati stvarnu i trajnu korist za kosovske i srpske stanovnike na Kosovu. Zahvaljujući specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je olakšao i kosovskim i srpskim partnerima i njihovoj volji i spremnosti za pregovore”, navedeno je na Tviter nalogu američke ambasade u Prištini.

Ana Marković