Jedanaesti dan protesta Srba na Jarinju i Brnjaku

Протест Јариње Фото: В.Ћуп; Грачаница онлајн

Uprkos dogovoru između srpskog i kosovskog pregovaračkog tima u Briselu, na administrativnim prelazima, Jarinju i Brnjaku, nastavljena je blokada saobraćaja i protest Srba na severu Kosova, zbog uvedenog reciprociteta na srpske tablice i upada specijalnih jedinica kosovske policije na ova dva prelaza. Kako javlja reporterka Gračanice onlajn sa lica mesta, ova dva prelaza su i dalje blokirana kilometarskim barikadama.

Mirno je, ali i dalje napeto i danas 11-tog dana od kako su ova dva prelaza blokirana. Na Jarinju i Brnjaku su i dalje prisutne specijalne jedinice kosovske policije, ali i Srbi koji od 20. septembra mirno protestuju protiv odluke kosovske vlade. Iako su se vremenski uslovi pokvarili, pa je ovih dana hladnije vreme, oni su i dalje na svojim pozicijama.

I dalje su na prelazima prisutni pripadnici KFOR-a i EULEKS-a.

Podsetimo, u Briselu je danas postignut dogovor da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa Jarinja i Brnjaka u subotu i da ih zamene snage KFOR-a, a da će tada biti uklonjene i barikade na ovim prelazima. Takođe, koristiće se nalepnice umesto probnih tablica, dok se ne pronađe trajno rešenje.

Ana Marković