Lajčak: Postignut dogovor, specijalne jedinice se povlače sa severa, blokade se uklanjaju, a umesto probnih tablica koristiće se nalepnice

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je danas postignut dogovor između srpskog i kosovskog pregovaračkog tima u Briselu. Kako je navedno, specijalne jedinice kosovske policije povući se sa Jarinja i Brnjaka u subotu, te da će tada biti uklonjene barikade na ovim prelazima. Takođe, koristiće se nalepnice umesto probnih tablica, dok se ne pronađe trajno rešenje.

Nakon 11 dana blokade saobraćaja na Jarinju i Brnjaku i nakon dva dana pregovora šefa srpskog pregovaračkog tima Petra Petkovića i potpredsednika kosovske vlade Besnika Bisljimija u Briselu, kome su posredovali EU i SAD, danas je postignut konačan nacrt sporazuma, objavio je na Tviteru Miroslav Lajčak.

“Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i put ka napred. Zahvaljujem se Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju, koja je za dobrobit ljudi“, napisao je Lajčak.

On je uz objavu objavio i nacrt sporazuma, u kome piše sledeće:

  1. Specijalne jedinice koje su trenutno raspoređene na prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene istovremeno kad i blokade puteva, počev od 2. oktobra 2021. u 8 časova i završiće se najkasnije do 16 časova. KFOR će biti raspoređen na Jarinju i Brnjaku pre početka uklanjanja specijalnih jedinica i blokada i ostaće dve nedelje radi održavanja bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.
  2. Od 4. oktobra 2021. u 8 časova, korišćenje nalepnica na registarskim tablicama, koje su dogovorene u okviru dijaloga uz posredovanje EU, primenjivaće se kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.
  3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format dijaloga na visokom nivou.

Ana Marković