Simić: Sačuvali smo mir; Današnjim sporazumom u Briselu se pokreće i sporazum o ZSO

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je večeras na administrativnom prelazu Jarinje da je najvažnije da su Srbi uspeli tokom protesta da sačuvaju mir, iako, kako je rekao, to Prištini nije odgovaralo. Simić je poručio da se današnjim sporazumom u Briselu pokreću i druga pitanja i sporazumi, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, ali i presuda Ivanu Todosijeviću, za koju navodi da je, protivpravno doneta.

„Apelaciono veće je bilo sastavljeno isključivo od Albanaca što je protivno i Briselskom sporazumu. Pokreće se i pitanje Zajednice srpskih opština, posle osam godina. Drago nam je da je i Evropska unija konačno uvidela apsolutnu letargiju među Albancima i nezainteresovanost za ovaj proces. Ne uspeva politika Aljbina Kurtija da dijalog ostavi po strani, da ga ignoriše i kroz sprovođenje različitih jednostranih akcija, ugrožava mir u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji“, kazao je Simić.

Navodi da okupljeni na Jarinju i Brnjaku su na miran način izražavali nezadovoljstvo zbog jednostrane odluke Prištine, kojom je pokušano da Srbe na severu Kosova stave u geto i onemogući im slobodu kretanja.

„Ovaj narod je svoj na svome, ovaj narod želi da živi u miru, ali isto tako želi da živi život dostojan čoveka u 21. veku. Predstoji još mnogo izazova, to je činjenica, ali ono što smo pokazali ovim protestima, zajedno sa građanima, jeste da smo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja. U prethodnih 11 dana smo stalno govorili da nam je potreban dijalog Beograda i Prištine i da se kroz razgovor pronađu rešenja između Srba i Albanaca“, dodao je Simić.

On je istakao da je KFOR na prelazima prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i da su oni jedina legalna oružana vojna sila na ovim prostorima.

„Na insistiranje gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije njihovi pripadnici se nalaze i na prelazima Jarinje i Brnjak, zato što Srbi nemaju poverenja u albanske specijalce, šta više, imaju užasna iskustva kada su oni u pitanju, samo na Brnjaku u prethodnih 11 dana, desilo se 17 inicidenata koji su prouzrokovali pripadnici Rosu. Pozivamo KFOR da ostane da preventivno deluje i spreči moguće incidente koje će Srbi izbegavati, kao i u prethodnih 11 dana“, poručio je Simić.

Odogovarajući na pitanje novinarke našeg portala da li postoji šansa da se sa Prištinom postigne dogovor u vezi sa formiranjem preduzeća za distribuciju električne energije, Simić je rekao da je to pitanje odgovornosti Prištine i potpisa sporazuma postignutih u Briselu.

„To je i pitanje za Evropsku uniju, koja mora da pokaže svoj kredibilitet. Ovih problema ne bi bilo da je Evropska unija na vreme krenula da ih rešava“, zaključio je Simić.

Simić je danas sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, obišao administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i izvestio okupljene na barikadama o današnjem postignutom sporazumu u Briselu.

Ana Marković