Svećlja: Državni simbol na srpskim tablicama biće prekriven nalepnicama

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, rekao je da će od 4. oktobra svaki državni simbol na tablicama sa srpskim registarskim oznaka biti prekrivan nalepnicama. On je naveo da nema boljih ili lošijih oznaka na srpskim tablicama, te da Srbija ne priznaje Kosovo, tako da ni Kosovo ne priznaje Srbiju i da je potrebno međusobno priznanje, naveo je Svećlja na Fejsbuku.

Kosovski ministar je dodao da je od 20. septembra, od kako je stupila na snagu odluka o reciprocitetu, izdato preko 12.000 probnih tablica, te da se nije dogodio nijedan incident. On je istakao i da nakon uklanjanja barikada, nema potrebe da specijalne jedinice ostanu raspoređene na severu Kosova.

„Danas je u Briselu postignut dogovor o privremenoj implementaciji sistema nalepnica na registarskim tablicama. Od 2. oktobra, barikade koje su bespravno postavljene i koje su 11 dana blokirale slobodno kretanje naših građana, biće uklonjene.

Svećlja se zahvalio svim policajcima koji su, kako je naveo, za ovih 11 dana pokazali svoj profesionalizam.

“Specijalne jedinice su najbolje predstavljale našu državu i vrednost društva ka kojem težimo. Ravnopravno, pravedno i demokratsko društvo. Čak je postignuti reciprocitet proizašao iz ovih vrednosti, pa ćemo ovako nastaviti i dalje”, napisao je Svećlja.

Podsetimo, od kako su uvedene mere kosovske vlade i raspoređene specijalne jedinice na sever Kosova, kosovski specijalci su već prvog dana bacilli suzavac na okupljene na administrativnom prelazu Brnjak. Takođe, pripadnici specijalnih jedinica pretukli su trojicu Srba u blizini Brnjaka koji su krenuli u šumu da seku drva za ogrev. Ove navode je ranije demantovala kosovska policija.

Ana Marković