Vučić: Zadovoljan sam postignutim sporazumom u Briselu; Predstoji nam težak period

Александар Вучић, фото ГрачаницаОнлајн

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je postignuto kompromisno rešenje krize na severu Kosova i Metohije i da će se specijalne jedinice kosovske policije povući sa severa do 16 sati, 2. oktobra. Takođe je dodao i da će istovremeno krenuti i uklanjanje barikada na Jarinju i Brnjaku, preneo je B92.

Srpski predsednik potvrdio je da je srpska strana prihvatila u Briselu, kako je već EU saopštila, kompromisni predlog za smirivanje situacije na severu Pokrajine.

„Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu. Previđeno je povlačenje ROSU i to je pokazatelj da će u budućnosti takve akcije Albanca naići na otpor srpskog stanovništva. Povratak Kfora u skladu sa rezolucijom 1244 je značajan i pokazuje da je moguće obezbediti garancije bezbednosti za Srbe“, naveo je Vučić.

Ističući da neće biti skidanja srpskih tablica i naplaćivanja privremenih RKS tablica.

On je preneo i da su pod tačkom 1. obe strane dogovorile da se specijalne jedinice povuku sa administrativnih prelaza, uporedo sa uklanjanjem barikada 2. oktobra do 16 sati, te da će KFOR postaviti svoje snage i ostati na prelazima dve nedelje, kako bi se sačuvalo sigurno okruženje i sloboda kretanja.

Dalje je naveo, da pod tačkom 2. od 4. oktobra od 8 sati uspostaviće se „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

„To smatram velikim uspehom naše strane“, kazao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3. dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

„Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto“, dodao je Vučić.

Vučić je istakao da nam predstoji težak period.

„Predstoji nam teški period razgovora i teška borba oko ZSO. Ne verujem da žele da pristanu na to. Moguće je da dođu i kažu: ‘A mi nećemo’. Moguće je da će da nastave kampanjom protiv Srbije. Važno je da razgovaramo i ne pravimo odnos neprijateljstva. To pokazuje nečiju nervozu. Ne prihvatate svoje obaveze, samo uzimate svoje pravo“, objasnio je on.

Naveo je i da je pročitao sporazum i izneo i dobro i loše.

“Mislim da je to fer prema građanima. Videćete reakcije u Prištini. Za pola sata, sat, optuživaće jedni druge. Voleo bih da pronađemo neka trajnija rešenja, ali da to ne podrazumeva priznanje Kosova“, dodao je predsednik Srbije.

Govoreći o napadima premijera Kosova Aljbina Kurtija, Vučić je istakao je da je vodio računa o pregovorima.

„30 puta dnevno sam se čuo sa Petkovićem i Srpskom listom. Ne mogu da vam kažem koliko sam spavao poslednjih dana. Hvala Kurtiju što on ima problem sa mnom, Niko nije mogao da mi pruži takav kompliment“, istakao je on i naveo da će da nastavi da radi na očuvanju srpskih interesa i da održava bezbednost u regionu.

Mane sporazuma, rekao je Vučić, su što će do težeg rešenje da se dođe u nekom periodu od šest meseci.

„Mi smo ti koji su uveli stiker režim za njih, oni ne mogu da uvode probne tablice, ali će na srpski grb da stave stiker i nema nikakvih troškova“, objasnio je Vučić.

Druga mana je da sporazum omogućava korišćenje srpskih tablica, ali realno će to biti moguće samo na severu KiM.

„Za Srbe na ostatku Kosova to ipak nije toliko problematično, jer već imaju svi KS tablice“, istakao je predsednik Srbije.

Izvor: B92