Uklonjene barikade i specijalne jedinice kosovske policije se povukle sa Jarinja i Brnjaka

Повлачење КПС специјалаца са Брњака Фото: А.Марковић

Specijalne jedinice kosovske policije povukle su se sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, istovremeno okupljeni na ova dva prelaza uklonili su barikade. Kao što je bilo i najavljeno pre dva dana, potpisanim sporazumom u Briselu, pripadnici KFOR-a raspoređeni su na ova dva administrativna prelaza.

Okupljeni Srbi su zbog odluke kosovske vlade o uvođenju reciprociteta na srpske registarske tablice, kao i raspoređivanja specijalnih jedinica kosovske policije na Jarinje i Brnjak, 13 dana blokirali saobraćaj na ova dva prelaza. Iako se od samog jutra činilo da će se uklanjanje barikada i povlačenje kosovskih specijalaca sa severa Kosova odvijati brže, oni su Jarinje napustili u popodnevim satima, a okupljeni Srbi su ih ispratili uz uzvike „Srbija, Srbija“.

Prvo su pripadnici specijalnih jedinica zatražili da se oslobode obe trake na oba prelaza, zatim su na Jarinju zahtevali da se skloni kamion koji je na sebi imao bilbord „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, onda da prvo moraju otići okupljeni ljudi sa prelaza, kako bi se i oni povukli. Na kraju su se povukli, a njihovo povlačenje su pratile brojne medijske ekipe.

Pripadnici KFOR-a su se tokom celog dana držali po strani, a sa okupljenima su se danas nalazili i predstavnici Srpske liste.

Nije bilo nikakvih incidenata, a očekuje se da će saobraćaj na ova dva prelaza normalizovati od ponedeljka.

Ana Marković