FHP Kosova: Sudsko veće bez obrazloženja nakon presude Goranu Stanišiću

Fond za humanitarno pravo Kosova saopštio je da, nakon presude Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, kojom je Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora, zbog kako se navodi, ubistva 13 civila u selu Slovinje, sudsko veće nije dalo nikakvo obrazloženje u vezi sa objavljenom odlukom, te da stoga “nije poznato na koje se dokaze sudsko veće oslanjalo prilikom donošenja odluke o osuđujućoj presudi optuženom”.

U saopštenju se ističe da je Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) sistematski pratio suđenje optuženom Stanišiću, te da je prema zapažanjima FHPK-a, suđenje bilo pravedno i poštovana su prava strana u postupku, uprkos kako se navodi, poteškoćama u organizovanju suđenja zbog pandemije COVID-19.

Napominje se da je presuda objavljena nakon održanih 15 sudskih ročišta na kojima su saslušana 22 svedoka, među njima i oštećena A1.

“U odnosu na dokaze izvedene tokom glavnog pretresa, neki svedoci tužilaštva identifikovali su prisustvo optuženog na mestu i vremenu deportacije i ubistva albanskih civila. Međutim, izjave nekih očevidaca date misiji UNMIK-a, a kasnije i Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo (STRK), bile su nedosledne u pogledu učešća optuženog Stanišića u ubijanju civila”, navodi se u saopštenju FHPK-a.

Ističe se da je FHPK rezervisan po pitanju komentara o presudi i visini kazne u ovom trenutku dok, kako se navodi, ne primi u uvid presudu u pisanoj formi zajedno sa obrazloženjem ove odluke.

“Nakon objavljivanja presude, sudsko veće nije dalo nikakvo obrazloženje u vezi sa objavljenom odlukom. Stoga nije poznato na koje se dokaze sudsko veće oslanjalo prilikom donošenja odluke o osuđujućoj presudi optuženom. Nedostatak obrazloženja za odluku o kazni suprotan je članu 366. stav 2. ZKPRK-a. Ovaj član propisuje da se nakon javnog čitanja dispozitiva presude mora ukratko objaviti obrazloženje presude, odnosno dokazi na kojima se sudsko veće oslanja. Takođe je neophodno da u ovom slučaju sudsko veće daje obrazloženje u pogledu otežavajućih ili olakšavajućih okolnosti, koje su uticale da optuženi bude proglašen krivim i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora”, navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda za humanitarno pravo podsećaju da je 6. februara 2020. godine podignuta optužnica protiv Gorana Stanišića, “optuženog da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u periodu od 15. do 16. aprila 1999. godine, tokom šireg i sistematskog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga na albansko civilno stanovništvo u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan, u saradnji sa drugim pripadnicima ove jedinice, učestvovao u iseljenju albanskog civilnog stanovništva, u ubistvu 13 albanskih civila i ranjavanje A1”, te da ga je Prvostepeni sud proglasio krivim po svim tačkama optužnice.

Stranke imaju pravo da se na ovu presudu žale Apelacionom sudu, navode iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.

Milena Maksimović