Goran Stanišić osuđen je na 20 godina zatvora zbog ubistva 13 civila tokom rata na Kosovu

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Izvor: Gazeta ekspres; Zakletva za pravdu

Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za ubistvo i saučesništvo u ubistvu 13 civila u selu Slovinje, u opštini Lipljan, tokom oružanog sukoba 1999. godine, piše Gazeta ekspres, pozivajući se na izveštaj organizacije „Zakletva za pravdu“.

Prema optužnici koju je podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova, optuženi Goran Stanišić, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, aprila 1999. godine, tokom oružanog sukoba na Kosovu, delovao je suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Kako se navodi u presudi, Stanišić je u saradnji sa drugim nepoznatim pripadnicima rezervne jedinice srpske policije i drugim naoružanim licima izvršio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142., u vezi sa članom 22. Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike bivše Jugoslavije i zbog toga je osuđen za  ratni zločin, za ozbiljno kršenje člana 3. Ženevske konvencije prema članu 146, stav 1 i člana 2, podstav 2.1, u vezi sa članom 31 Krivičnog zakona Kosova.

Kancelarija za KiM: Stanišiću određena kazna od 20 godina koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku

Povodom presude od 20 godina zatvora Goranu Stanišiću, reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. “Ovime je prištinsko pravosuđe nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi”, navodi se u saopštenju.

Ističu da su današnjom odlukom suda, Stanišiću povređena brojna procesna prava “s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku”.

“Ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije. Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac”, napominje se u saopštenju.

Advokat koga je nagažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiće žalbu Apelacionom sudu.

“Ponovo se pokazalo da Srbi ne mogu računati na pravo na pravično suđenje jer u sudskim većima sude isključivo Albanci od trenutka kada je misija Euleks završila svoj izvršni mandat u pravosuđu na prostoru KiM”, ističe se, i dodaje:

“S tim u vezi, svi Srbi koji su uhapšeni pod optužbom za navodno izvršene ratne zločine nad Abancima tokom sukoba 1999. godine redovno se osuđuju kao krivci na višegodišnje kazne, s jasnom namerom da se napravi veštački balans u odnosu na zločine tzv. OVK i sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji su optuženi za najteže ratne zločine protiv Srba”.

A.Ć.