Najava Kurtija o smanjenju uvoza iz centralne Srbije nejasna, ali ne i nemoguća

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Производи у маркетима означени заставама порекла


Tek što je završena kriza zbog registarskih tablica i slanja specijalnih jedinica Policije Kosova na sever, prištinski premijer Aljbin Kurti najavljuje uvođenje novih mera. Ovoga puta poručuje da bi trebalo smanjiti uvoz iz centralne Srbije. Međutim, da uvođenje novih mera nije dobro rešenje, slažu se predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini i predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da se uvoz robe iz centralne Srbije nije povećao, ali da se slaže sa opozicijom, da bi ga trebalo dodatno smanjiti, a povećati uvoz iz Albanije.

„U prvih šest meseci 2018. godine iz Srbije je uvezeno 212,1 milion evra robe, 60 odsto više od vrednosti uvoza u prvih šest meseci ove godine. Pored ovog značajnog smanjenja uvoza iz Srbije, slažem se da bi ga treba dodatno smanjiti i cilj nam je dalje smanjenje kroz mere koje ćemo preduzeti“, kazao je Kurti na sednici skupštine.

Kurti nije naveo o kojim se novim merama radi, a neke od pretpostavki su da kosovske institucije mogu tražiti od Srbije priznavanje dokumenata i sertifikata na kojima je istaknuta državnost Kosova.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini tvrdi da uvođenje novih mera nije dobro rešenje.

„Mi ne vidimo u kojoj meri on može da smanji uvoz, jer to ne zavisi od njega, zavisi od potrošača. Zavisi od proizvođača srpske robe kojih ima na Kosovu, tako da, ne verujem da će on uvesti neku novu taksu za srpsku robu, jer to ne bi trebalo da bude u trenutku kada mi pokušavamo da postignemo neko rešenje između Kosova i Srbije“, kazao je Šahini.

Nakon iskustva sa taksama od 100 odsto, srpski privrednici veruju da sadašnja vlada može da uradi šta poželi.

„Gospodin Kurti to može da sprovede, on je predsednik vlade i ima većinu. Ako do toga dođe, više će biti pogođeno albansko stanovništvo i albanski građani nego srpski. Mi znamo da su mnoge firme zastupnici velikog broja proizvoda koji dolaze iz Srbije, šta će biti sa njima. To smo već imali prilike da vidimo kad je bila uvedena taksa od 100 odsto“, smatra Saša Sekulić, predsednik Asocijacije srpskih privrednika iz Gračanice.

A gubitnici bi bili i izvoznici, ali i građani, dodaje Šahini.

„Najvišu štetu, ukoliko dođe do toga, pretrpeće privreda Srbije i proizvođači iz Srbije. Isto tako, tu može da dođe do povećanja cene neke robe“, ističe on.

Na osnovu podataka Alijanse za biznis, Kosovo i Metohija iz centralne Srbije uvozi robu u vrednosti od oko 450 miliona evra godišnje.

Milena Maksimović