Petković: ZSO jedina tema tokom sledećeg dijaloga

Петар Петковић и Дамјан Бергент Фото; Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom, koga je kako se navodi u saopštenju, informisao o nedavno održanim razgovorima Beograda i Prištine u Briselu i sprovođenju postignutih sporazuma.

Petković je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, naglasio da je najvažnije da je poslednjim sporazumom u Briselu sačuvan mir na Kosovu i Metohiji i da je, kako ističe, došlo do povlačenja specijalnih jedinica Policije Kosova sa severa, koje je zamenio KFOR.

On je, takođe, podsetio da je rešenje sa nalepnicama “dogovoreno kao privremeno dok ne bude pronađeno trajno rešenje koje će biti predstavljeno u dijalogu na visokom nivou”.

Petković je upozorio da “Aljbin Kurti pokušava da dogovor iz Brisela predstavi kao početak epohe nekakvog reciprociteta”, te da je apsolutno jasno da se radi samo “o sprovođenju postignutih sporazuma”. Naglasio je da odnos Beograda i Prištine može da bude isključivo asimetričan, jer je kako je rekao, “jedino Srbija u tom odnosu međunarodno priznata država i punopravna članica Ujedinjenih nacija”.

Petković je istakao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, “kao jedino sredstvo za mirno i političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali i odlučan u zahtevu da se do sada postignuti sporazumi moraju poštovati i sprovoditi i da će, shodno tome, jedina tema tokom sledećeg dijaloga, biti isključivo formiranje Zajednice srpskih opština”.

“Iako je svima jasno da Priština u dijalogu vrši opstrukciju u implementaciji potignutih sporazuma, mi dosledno tražimo da se poštuje dogovor, na koji su potpis stavili i Beograd i Priština i EU, a ZSO je ključ i osnov normalizacije odnosa”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Milena Maksimović