Hajdari: Preduzeli smo antidamping mere za neke proizvode iz Srbije

Ministarka industrije i trgovine Kosova Rozeta Hajdari izjavila je danas da je Kosovska vlada donela odluku o antidamping merama za određene proizvode koji se uvoze iz centralne Srbije, prenosi Klan Kosova.

Izvor: Kljan Kosova

„Danas, 8. oktobra, doneli smo dve odluke o antidamping merama zaštite protiv određenih proizvoda koji se uvoze iz Srbije. Jedna odluka nameće antidamping meru od tri centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata iz Srbije. Druga odluka nameće antidamping meru od 3 centa za građevinske blokove iz Srbije“, izjavila je kosovska ministarka industrije i trgovine Rozeta Hajdari.

Hajdari je istakla da su obe odluke donete u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom.

„Odlukama su prethodila odvojena istraživanja i analiza odeljenja trgovine koje je postupilo u skladu sa zahtevima lokalnih proizvođača. Pokretanje istraga zasnivalo se posebno na predlogu komisije za procenu posebnih uvoznih dažbina. Istrage su potvrdile da se dotični proizvodi prodaju po nižoj ceni na tržištu Republike Kosova nego na domaćem tržištu Srbije, kao zemlje porekla“, dodala je Hajdari.

Ona je takođe naglasila da je kosovska vlada uputila pismo CEFTI 24. septembra, da Kosovo bude prihvaćeno kao ravnopravan član te organizacije, bez posredovanja UNMIK-a.

Antidamping znači povećanje carinskih stopa na određene proizvode.

M.M.