Prištinska javnost: Ko je pobednik, a ko gubitnik lokalnih izbora na Kosovu?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Na jučerašnjim lokalnim izborima na Kosovu, Srpska lista je osvojila vlast u devet opština sa srpskom većinom. Demokratska partija bivšeg lidera Kadrija Veseljija u pet, rugovisti i pristalice Ramuša Haradinaja u po dve. Samo Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, čeka drugi krug, ali sa samo 12 kandidata u 21 opštini.

Loše rezultate Aljbina Kurtija na lokalnim izborima mnogi povezuju sa upadom specijalnih jedinica na sever Kosova, jer ko god je to u prošlosti uradio, nije dobro prošao. Za urednika ATV, Ljearta Hodžu, Pokret Samoopredeljenje nije gubitnik.

„Mislim da ne može Samoopredeljenje da se proglasi nekim velikim gubitnikom lokalnih izbora, ustvari, ako dobiju Gnjilane, Prizren i Podujevo u drugom krugu, računajući da neće da bude nekog velikog iznenađenja u Prištini, onda imaju tri od sedam velikih opština i imaju Podujevo što vrlo važno za njih“, smatra Hodža.

A premijera Kosova usred lošeg rejtinga, čeka i ispunjavanje Briselskog sporazuma, poručio je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, naglašivši da ako „Zajednica srpskih opština ne bude formirana, neće biti ni prištinskih institucija“.

Sa druge strane, prištinska javnost smatra da je Kurti od birača i političkih protivnika dobio, kako kažu, „opomenu pred isključenje“.

„U LDK i PDK imamo nove lidere i za njih, za Abidžikua i Krasnićija je bilo vrlo važno da što više rade na terenu i da pridobiju što više opština. To su za sada uradili i mislim da je to sjajna početna tačka za njih, kako bi radili na nekoj rekonstrukciji, odnosno restrukturiranju njihovih partija“, dodaje Hodža.

Premijer Kosova se pred novinarima pojavio tek kasno danas, poručivši da će podržati svakog izabranog gradonačelnika. Komentare na poruke upućene njemu, nije imao, osim da je očekivao drugačiji rezultat.

Ana Marković