Promocija knjige Petra Kostića u Domu kulture „Gračanica“

Povodom jubileja 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije Dom kulture Gračanica i Udruženje „Sveti Spasˮ organizuju promociju knjige Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka, saopšteno je iz Doma kulture. Promocija će se održati u sredu 20. oktobra 2021. godine u 18 časova u Domu kulture Gračanica.

Kako je saopšteno, knjiga „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)ˮ je memoarističko i istoriografsko štivo značajno ne samo za srpsku istoriografiju već i za etnologiju, lingvistiku i folkloristiku.

„Ovo delo i u današnje vreme predstavlja polaznu osnovu i nezaobilaznu literaturu za istraživanje društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih prilika u Prizrenu i okolini u 19. veku i u prvoj polovini 20. veka“, navodi se u saopštenju.

O knjizi će govoriti: Zlatko Mavrić, direktor Udruženja „Sveti Spasˮ, dr Aleksandra Novakov, naučni saradnik, dr Sonja Jerković, naučni saradnik, msr Nemanja Dimitrijević i Aleksandar Gudžić istoričar.