Posmatrači EU: Izbori na Kosovu demokratski, u srpskim sredinama nedostajao politički pluralizam

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Izbori na Kosovu su održani u mirnoj i demokratskoj atmosferi, ali je u srpskim sredinama nedostajao politički pluralizam, rečeno je na konferenciji za medije šefa misije Evropske unije za praćenje izbora na Kosovu, Lukasa Mandela i izvestitetljke Evropskog parlamenta za Kosovo, Viole fon Kramon.

„Neka sistematska pitanja vezana za izborne zakonske okvire, koje su identifikovale prethodne misije na ranijim izborima, još uvek nisu rešena. Ponovo hoću da izrazim zabrinutost zbog smanjenog političkog prostora i nedostatka političkog pluralizma za Srbe. Primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, a neki sagovornici su prijavili i pritisak. To nije dobro za demokratiju na severu i ne može se ostaviti sa strane. I Srbi kao i svi ostali građani Kosova zaslužuju demokrtaske standarde“, rekla je Kramon.

Na pitanje novinarke portala Gračanica Onlajn kako komentarišu bezbednosnu situaciju pred izbore i koliko je ona doprinela smanjenoj predizbornoj kampanji u srpskim sredinama, nije bilo odgovora, kao ni kako komentarišu izjavu predsednika Srpske iste Gorana Rakića, da će Srbi na severu napustiti kosovske institucije ukoliko sledećeg meseca ne počne njeno formiranje i ne završi se do kraja godine.

A.Ć.