MSP Kosova proglasilo nepoželjnim dva ruska zvaničnika

Доника Гервала, Министарка спољних послова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, na inicijativu kosovske predsednice Vjose Osmani, proglasilo je nepoželjnim građanima dva ruska zvaničnika Kancelarije za vezu, zbog kako se navodi, “štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova”. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj podržao je inicijativu kosovske predsednice.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani saopštila je putem Fejsbuka da je ove nedelje zamolila potpredsdenicu vlade i ministarku spoljnih poslova Doniku Gervalu da „dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Republika Kosovo” proglasi nepoželjnim.

Ministarstvo spoljnih poslova je danas donelo odluku da ova dva ruska zvaničnika proglasi nepoželjnim i istovremeno o tome obavestilo nadležne institucije i relevantne organe, navela je Osmani.

Ona je istakla da su kosovske institucije odlučne “u borbi protiv malignog uticaja Ruske Federacije” usmerenih na, kako se navodi, uništavanje dostignuća Kosova, SAD, NATO i EU.

“Iz tog razloga ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa našim američkim i evropskim saveznicima kako bismo sprečili da Kosovo i naš region budu plen destabilizovane ambicije Ruske Federacije”, istakla je Osmani, i dodala da uverava građane da institucije Kosova “neće oklevati da svaki put reaguju kada se u zemlji narušavaju bezbednost i ustavni poredak”.

Inicijativu kosovske predsednice podržao je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je istakao da se “ruski uticaj na destabilizaciju Kosova i regiona” mora boriti sa većom odlučnošću od strane kosovskih institucija.

“U ovom duhu podržavam zahtev predsednice Osmani i odluku MSP-a da proglasi nepoželjne osobe i protera dva ruska zvaničnika sa Kosova”, istakao je Haradinaj.

Milena Maksimović