TOG: Odabrana najlepša fotografija opštine Gračanica

Најлепша фотографија општине Грачаница Аутор; Марко Станковић

Pobednik konkursa za “Najlepšu fotografiju opštine Gračanica” koji je organizovala Turistička organizacija Gračanice je Marko Stanković iz Kusca, drugo mesto zauzeo je Marko Maksimović iz Radeva, dok je treće mesto pripalo Slobodanki Mitrović iz Gračanice.

Cilj foto konkursa je bila promocija kulturnog i turističkog blaga opštine Gračanica, navode iz Turističke organizacije. Ukupan broj učesnika koji su ispunili uslove takmičenja je 102, dok je ukupan broj fotografija koje su ušle u izbor za najlepšu fotografiju 398, od tog broja 20 je prošlo u uži izbor.

“Mi smo se potrudili da najlepše fotografije dopru do što većeg broja ljudi, i da zajedno na najlepši način predstavimo sve lepote naše opštine, što ćemo nastaviti i u narednom periodu, kroz promociju na našim društvenim mrežama, a takođe i kroz sve naše publikacije”, saopštili su iz TOG-a.

Prvo mesto, odnosno najlepšu fotografiju poslao je Marko Stanković iz Kusca.

“Marko Stanković je svojom fotografijom uspeo da zabeleži sve ono što predstavlja bogatstvo našeg naroda i našu tradiciju u jednoj fotografiji. Ljubav prema otadžbini, svetoj zemlji, pravoslavlju i srpskim običajima, koje je autor na unikatan način, kroz objektiv svoje kamere, ovekovečio trenutke kraj srpske svetinje – manastira Gračanice. Ispred ovog monumentalnog zdanja, na njegovim fotografijama, nalaze se dečak i devojčica, oboje obučeni u tradicionalnu srpsku nošnju, a mališani se drže za ruke i grle se pred manastirom pogledima uprtim u njega”, navodi se u obrazloženju petočlanog žirija.

Napominje se da fotografije autora Marka Maksimovića i Slobodanke Mitrović koje su zauzele drugo i treće mesto, “imaju takođe veliki značaj i emotivnu vrednost, kao i lepotu koja im je upravo zbog svega toga donela osvojena mesta u izuzetno jakoj konkurenciji”.

Ribnjak u Radevu
Autor: Marko Maksimović

“Fotografija Marka Maksimovića izaziva melanholični osećaj kod posmatrača, ali joj vedrina neba i sklop boja na slici daje pozitivnu notu, a takođe promoviše neotkrivene lepote koje sela u našoj opštini poseduju, koje se na svaki način moraju sačuvati. Autorka fotografije Slobodanke Mitrović je uspela da uhvati spontani trenutak svakodnevnog života na selu, u prirodi, dok deca bezbrižno trčkaraju poljem sa svojom porodicom, što je suština srećnog detinjstva, kao i najveće bogastvo jednog naroda”, navodi se dalje u obrazloženju.

Skulanevo
Autorka: Slobodanka Mitrović

Dvadeset reprezentativnih fotografija, koje je stručni žiri odabrao, i na koje su dodati glasovi publike sa društvenih mreža biće objavljeno u ovogodišnjim publikacijama TO Gračanice.

Milena Maksimović