Visoki Dečani: Muzikom protiv uvreda

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Na uvrede i nacionalističke rekacije u medijima koji izveštavaju na albanskom jeziku, koje su usledile nakon poziva izvestiteljke Evropskog parlamenta Viole fon Kramon kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavog suda o zemljištu manastira, usledio je i odgovor iz Visokih Dečana, i to muzički performans violinom ispred same svetinje.

“Posle apela Viole fon Kramon na kosovske vlasti da sprovedu odluku Suda o manastiru Dečani pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u pojedinim albanskim medijima. Odgovaramo snimkom japanskog posetioca koji je pokazao kako se neguje svetska baština”, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Podsetimo, Viola fon Kramon uputila je juče poziv kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda o povraćaju blizu 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

A sa Violom fon Kramon se složio i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode.

„U potpunosti sam saglasan: Sprovođenje odluke kosovskog ustavnog suda iz 2016. je davno zakasnelo, kako je Sud nedavno podsetio. Samovoljna primena vladavine prava nije put napred“, napisao je Rode na Tviteru.

Milena Maksimović