Kancelarija za KiM: U Mogili kod Vitine ispisan grafit Albanija

Фото: Канцеларија за КиМ

Na seoskom putu u mestu Mogila, u opštini Vitina, jutros su osvanuli grafiti „Albanija“, „ALB“ i pogrdni naziv za srpski narod ispisan na zidu jedne kuće, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da su se u ovoj mešovitoj sredini i ranije dešavali incidenti sa etničkim motivima, kao što su ispisivanje naziva terorističke organizacije UČK u blizini srpske škole i crkve, kamenovanje kuća Srba, pa su meštani ove opštine sa razlogom zabrinuti za svoju bezbednost.

“Jasna je poruka albanskih ekstremista koji na sve moguće načine pokušavaju da zastraše i oteraju Srbe sa svojih ognjišta, naročito u mešovitim zajednicama, u težnji da stvore monoetničku sredinu”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da su ove poruke upućene srpskom narodu inspirisane porukama Aljbina Kurtija koji se otvoreno zalaže za formiranje takozvane „Velike Albanije“ i kao mnogo puta do sada se neodgovorne izjave i postupci političara u Prištini prelivaju na svakodnevni život srpskog naroda na KiM.

“Kurti svojim izjavama i delovanjem direktno ugrožava bezbednost i mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čiji se simpatizeri gotovo svakodnevno služe raznim provokacijama kako bi zaplašili Srbe”, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ana Marković