Kancelarija za KiM: ZSO za Srbe na KiM ima isti značaj kao i Dejtonski sporazum za Srbe u BiH

Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da neće dozvoliti, kako je rekao, “ponavljanje Bosne na Kosovu”, oglasila se saopštenjem Kancelarija za KiM i navela da “Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u Bosni i Hercegovini i zato danas čujemo Aljbina Kurtija kako otvoreno napada i Srbe preko Drine”.

U saopštenju se navodi da Kurtijeve poruke da na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti „bosnizaciju“ odnosno formiranje Zajednice srpskih opština ne mogu se drugačije shvatiti nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Kurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

“Kojim to sredstvima Kurti planira da spreči formiranje ZSO? Kada znamo da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije Kosova i Metohije, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, jasno je na šta misli”, ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da ovu najnoviju i veoma opasnu Kurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i Evropska unija koju Kancelarija za Kim moli da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma.

“Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU. Upravo je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se to i EU obavezala u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga”, dodaje se u saopšenju.

Iz Kancelarije poručuju da je Zajednica srpskih opština nasušna potreba Srba na Kosovu i Metohiji i to onako kako je i dogovoreno, sa punim izvršnim ovlašćenjima, jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada neće odustati.

“Bez ZSO danas, mi imamo povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru Kosova i Metohije, čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini. To što Kurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara „država u državi“, samo pokazuje koliki je Kurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na KiM. Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti”, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kurti: Hoće da ponove Bosnu na Kosovu, to im neću dozvoliti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za BBC da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da on to neće dozvoliti, bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opziciji, kao što neće dozvoliti ni formiranje Zajednice srpskih opštine.

„Kada ZSO nije formirana niko od Srba nije protestovao, a Beograd se zbog toga naljutio. Godine 1991, 26. aprila, 14 opština sa srpskom većinom u BiH je formiralo “Zajednicu“, a 9. januara 1992. godine oni su proglasili nezavisnost, 28. februara imali su svoj Ustav,  a1995. u Dejtonu postigli međunarodno priznanje. Hoće da ponove Bosnu na Kosovu, a to neću dozvoliti i zbog toga su ljudi glasali za mene“, rekao je Kurti.

Ana Marković