Ko kontroliše „Valač“, kontroliše snabdevanje strujom

Трафостаница Валач Фото: М. Максимовић

Sve češće se čuje najava da bi prištinske institucije mogle nasilno da zauzmu trafostanicu „Valač“ koja se nalazi u blizini Zvečana, na severu Kosova i Metohije. Istraživali  smo zbog čega je Valač važan za Srbe na severu kosova, ali i za Prištinu.

Sa trafostanice „Valač“ građanima na severu Kosova i Metohije distribuira se 85 odsto električne energije. Osim iz centralne Srbije, iz Novog Pazara, u trafostanicu „Valač“ struja stiže i iz hidro elektrane „Gazivode“ koja dopunjuje sistem u slučaju prekida u snabdevanju. Ova trafostanica je u sistemu Javnog preduzeća Elektormreže Srbije i odavno je mesto koje prištinske institucije žele da stave pod svoju kontrolu.

Trafostanica „Valač“ je dugačka više od četiri kilometra, u njenu izgradnju je Elektroprivreda Srbije uložila oko 122,5 miliona dinara, čime je omogućeno da sever Kosova ima stalno napajanje strujom. „Valač“, jezero i hidroelektrana „Gazivode“ su tri ključne tačke za snabdevanje strujom severa Kosova i Metohije.

„Hidroelektrana `Gazivode` proizvodi električnu energiju u Zubinom Potoku, dalekovodom ta energija ide u trafostanicu `Valač`, iz trafostanice `Valač` se energija vraća na sever Kosova, tačnije ostaje na severu Kosova za lokalne potrošače, za domaćinstva i za privredu. Godišnje je neki prosek od 100 gigamegavata, a to su potrebe od 35 odsto za sever Kosova“, objasnio je u ranijoj izjavi za Prvu televiziju predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Za ostale potrebe, električna energija dolazi i iz termoelektrane Obilić, ali i iz centralne Srbije, opet do trafostanice Valač. Dakle, ko kontroliše „Valač“, kontroliše snabdevanje strujom.

6. maja ove godine, kosovski parlament je doneo odluku kojom se prištinski elektrooperator KOSTT obavezuje da u narednih šest meseci, plati sve troškove u ime građana koji žive na severu Kosova, a ne plaćaju struju kosovskim institucijama. Taj rok ističe ovih dana, pa zbog žestoke kritike opozicije, ali i zbog nedostatka novca, kako tvrde akonomski eksperti, Priština želi da objedini elektrosistem, kako bi mogla da naplacćuje struju i inkasira tako u svoj budžet.

Dardan Abazi iz Instituta za razvojnu politiku „INDEP“ ističe da se pitanje energetike ne treba politizovati.

„Ja se nadam da obojica, i premijer Kirti i predsednik Vučić, neće od ovoga praviti političko pitanje i da će zajedno raditi na tome da osiguraju investicije na severu Kosova i da imamo postepenu integraciju elektroenergetskog sistema na severu sa elektoroenergetskim sistemom na jugu“, rekao je Abazi za TV Prva.

Od decembra prošle godine južni deo Kosova je pod kontrolom zajedničke elektromreže Kosova i Albanije, dok je severni deo pod kontrolom Republike Srbije. Osvajanje trafostanice koja se nalazi u selu Žitkovac, u blizini Zvečana, za prištinsku vladu bi bilo, ne samo zaokruživanje enrgetskog sistema, već i kako oni kažu, takozvane državnosti.

Milena Maksimović